Guvernul sesizează Curtea Constituțională privind procedura de numire a miniștrilor

Guvernul sesizează Curtea Constituțională pentru interpretarea art. 98, alin. (6) din Constituția Republicii Moldova, în vederea clarificării acțiunilor care pot fi întreprinse de către premier și a deciziilor care pot fi adoptate de către Parlament în cazul în care președintele Republicii Moldova refuză propunerea repetată de numire în funcție a unui ministru. O decizie în acest sens a fost luată într-o ședință specială a cabinetului de miniștri desfășurată marți, 19 septembrie, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, decizia este orientată spre evitarea unui blocaj instituțional la Ministerul Apărării, în condițiile în care Curtea Constituțională, anterior, s-a expus parțial asupra acestei probleme, dar nu în măsura excluderii oricărei interpretări ambigue. „Hotărârea Curții Constituționale din martie 1999 specifică că exercitarea atribuției de numire a Guvernului de către președintele Republicii Moldova, în baza votului de încredere acordat de Parlament, este obligatorie și nu depinde de voința președintelui țării. Președintele nu poate refuza numirea Guvernului, ea trebuie să fie conformă exigențelor ce rezultă din votul de încredere acordat de Parlament”, se spune în comunicat.

Totodată se amintește că magistrații Curţii au concluzionat că președintele Republicii Moldova nu este în drept să refuze numirea Guvernului, chiar dacă nu este de acord cu componența nominală a acestuia. Neexecutarea atribuțiilor constituționale de către președintele țării ar conduce în acest caz la încălcarea principiului separației și colaborării puterilor în stat, stipulat de art. 6 din Constituție.

Sesizarea Curții Constituționale vine după refuzul președintelui Igor Dodon de a semna decretul de numire a vicepreședintelui Partidului Popular European Eugen Sturza, candidatul coaliției de guvernare, la funcția de ministru al apărării.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.