Protestatarii au cerut interzicerea deplasării în spațiul UE a lui Igor Dodon și Vlad Plahotniuc

Abrogarea legii privind schimbarea sistemului electoral și revenirea la sistemul electoral proporțional; demonopolizarea pieței mediatice; publicarea celui de-al doilea raport realizat de compania Kroll, cu tragerea la răspundere penală a responsabililor de furt și întoarcerea banilor; aplicarea sancțiunilor individuale de către partenerii externi împotriva lui Vlad Plahotniuc și Igor Dodon, ca fiind principalii responsabili de derapajele democrației din Moldova. Aceste și alte revendicări se regăsesc în Rezoluția votată de participanții la acțiunea de protest organizată duminică, 17 septembrie, de către Consiliul Marii Adunări Naționale, transmite IPN.

„Dat fiind faptul că deputații PSRM și PDM nu au ținut cont de recomandările Comisiei de la Veneția, ale instituțiilor Uniunii Europene și au votat un sistem electoral mixt care lovește puternic în procesul democratic din Republica Moldova și având în vedere că binomul Plahotniuc-Dodon acționează concertat împotriva intereselor Republicii Moldova și ale cetățenilor ei, mimând un război geopolitic între cei doi, în același timp adoptând printr-un vot comun acte legislative care au ca scop menținerea PDM și PSRM la putere după alegerile din 2018 în pofida voinței poporului, cerem Parlamentului abrogarea de urgență a Legii nr.154 din 20 iulie 2017, ce prevede schimbarea sistemului electoral, ca fiind una nedemocratică și aprobată contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția, revenirea la sistemul electoral proporțional și adoptarea de urgență a amendamentelor de îmbunătățire a acestuia conform recomandărilor Curții Constituționale și ale organizațiilor internaționale de profil. Solicităm demonopolizarea pieței mediatice și a Companiei Publice „Teleradio-Moldova” și oferirea timpului de antenă opoziției extraparlamentare cu reală susținere populară, cel puțin o dată pe săptămână, în orele de maximă audiență în vederea expunerii propriei poziții asupra situației social-politice din țară”, se spune în rezoluție.

O altă revendicare se referă la publicarea celui de-al doilea raport realizat de compania Kroll și anularea legii care pune pe umerii cetățenilor întoarcerea miliardele furate tot de la ei, recuperarea banilor și tragerea la răspundere penală a tuturor celor responsabili de furtul din sistemul bancar.

„Solicităm instituțiilor internaționale aplicarea sancțiunilor individuale, directe împotriva lui Vlad Plahotniuc și Igor Dodon și a anturajului acestora, ca principali responsabili de derapajele anti-democratice și anti-europene ale guvernării și pentru încercările instaurării dictaturii, în vederea interzicerii acestora de a intra pe teritoriul UE, precum și înghețarea tuturor fondurilor și bunurilor economice care le aparțin sau sunt controlate de cei doi pe teritoriul UE”, se mai spune în document.

După aprobarea Rezoluției, manifestanții s-au îndreptat la sediul Companiei Publice „Teleradio-Moldova”, unde au anunțat repetat revendicările și au scandat: „Emisie în direct” sau „Ora opoziției”.

Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a declarat că PDM ucide democraţia în fiecare zi și și-a subordonat toate instituţiile statului. „PDM, care îşi zice pro-european, a ignorat toate recomandările şi mesajele venite de la Bruxelles şi şi-a aprobat sistemul mixt care să-l menţină la putere pentru mulţi ani înainte. Igor Dodon pe faţă promovează interesele Kremlinului şi face toate jocurile lui Plahotniuc. Această guvernare nu ne reprezintă şi nu o să le permitem să fure puterea în continuare”, a spus Maia Sandu, subliniind că a cerut repetat timp de emisie din partea conducerii TRM, însă de fiecare dată a fost ignorată.

Directorul postului public de televiziune Moldova 1, din cadrul Companiei „Teleradio-Moldova”, Ecaterina Stratan, care a ieșit în fața protestatarilor, a dezmințit aceste declarații și a spus că Maia Sandu a fost invitată de mai multe ori să participe la emisiunile de la postul public, iar în buletinele de știri, atât reprezentanții Platformei DA, cât și lidera PAS se regăsesc frecvent. Aceasta a mai spus că va analiza solicitările parvenite din partea opoziției extraparlamentare și că aceștia vor fi invitați în funcție de grila de programe. Manifestanții și-au exprimat dezacordul prin scandări și etichetări la adresa conducerii Moldova 1.

La rândul său, liderul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase a îndemnat cetățenii să facă front comun împotriva lui Vlad Plahotniuc și Igor Dodon. Acesta a precizat că există multă lume dezinformată, care trăiește într-un mediu al audiovizualului capturat, nociv, în care minciuna domnește și este asociată cu guvernarea. „Noi suntem oamenii adevărului care vrem o schimbare în bine în această țară. Ei au transformat țara într-o enclavă a corupției și sărăciei”, a mai spus Andrei Năstase.

Mai bine de trei ore mulțimea a așteptat în fața televiziunii naționale un răspuns la solicitarea de a acorda opoziției o oră de emisie pe săptămână, însă fără rezultat. Ca urmare, liderii partidelor din opoziție, Maia Sandu și Andrei Năstase, au declarat că oferă guvernării ultimatum până vineri, 22 septembrie. În caz contrar, duminică, 24 septembrie, la ora 12.00, protestatarii vor ieși, din nou, în stradă. De această data în fața televiziunii naționale.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.