Octavian Calmîc: Chişinăul ar putea fi conectat la gazele româneşti în 2019

O delegaţie din România va sosi pe data de 15 mai la Chişinău pentru elaborarea unei foi de parcurs privind interconexiunea energetică a Republicii Moldova cu România. Anunţul a fost făcut de către ministrul economiei, vicepremierul Octavian Calmîc, în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune RVR Moldova, transmite  IPN.

Potrivit lui Calmîc, în cadrul vizitei pe care a avut-o săptămâna trecută în România, a discutat cu omologul său de la Bucureşti asupra proiectelor de interconexiune energetică.

Potrivit lui Calmîc, în ceea ce priveşte conducta Iaşi-Chişinău, ar putea fi finisată în 2019 şi există acoperirea financiară. Cât priveşte interconexiunea la reţeaua electrică, „lucrurile sunt mai complicate”: „Pentru conexiunea la reţeaua electrică avem nevoie de 250 de milioane de euro, bani pe care nu-i avem. Trebuie să identificăm resursele financiare. Pentru a face posibilă această interconexiune, avem nevoi de o staţie electrică şi două linii de înaltă tensiune Vulcăneşti-Chişinău”.

Potrivit ministrului economiei, dacă vor fi găsite resurse financiare, conexiunea la reţele de înaltă tensiune din România ar putea avea loc în anul 2020. 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.