Pirkka Tapiola: Dialogul în format trilateral este exclus

Şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Pirkka Tapiola, exclude posibilitatea unui dialog UE-Republica Moldova-Federaţia Rusă, sugerat de preşedintele Igor Dodon. Declaraţia a fost făcută în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

„Noi avem relaţii bilaterale cu Republica Moldova şi suntem gata pentru a discuta în continuare în acest format. Dialogul în format trilateral este exclus”, a declarat diplomatul european.

Pirkka Tapiola a declarat că Acordul de Asociere cu UE nu reprezintă un impediment pentru Republica Moldova de a reveni pe piaţa rusă: „Acordul de Asociere nu afectează independenţa Republicii Moldova. Noi doar vom saluta reluarea importurilor pe piaţa rusă, care este una foarte mare. Republica Moldova este în drept să semneze acorduri de colaborare cu orice ţară, inclusiv din CSI. Este o aberaţie că mărfurile europene vor invada piaţa rusă. Mărfurile europene sunt cunoscute şi nu vor putea fi date ca alt tip de mărfuri. Sau nu înţeleg de ce ar trebui să se exporte pe piaţa rusă fructe europene, dându-le drept moldoveneşti, când Moldova produce astfel de fructe. În acest caz ar fi o fraudă”.

Tapiola a mai spus că este mai mult în interesul Republicii Moldova să păstreze Acordul de Asociere cu UE: „Republica Moldova reprezintă pentru UE o piaţă de desfacere foarte mică”.

Şeful misiunii diplomatice la Chişinău a mai declarat că nu susţine confruntările cu tematică geopolitică dintre reprezentanţii puterii şi liderii partidelor de la Chişinău. „Uniunea Europeană a fost creată pentru a evita confruntările geopolitice. Pe noi ne interesează calitatea reformelor. Aceste confruntări distrag atenţia de la implementarea reformelor şi interesele cetăţenilor”, a declarat Tapiola. 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.