Curtea Constituțională cere Parlamentului să îmbunătățească legislația electorală

Președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, subliniază necesitatea îmbunătățirii legislației electorale și, în fond, a adoptării de către Parlament a unui nou Cod Electoral, care să conțină prevederi separate pentru fiecare tip de scrutin electoral. Declarația a fost făcută la conferința „Alegeri Prezidențiale în Republica Moldova 2016: analiză, concluzii, recomandări și pași de urmat”, organizată de către Comisia Electorală Centrală și Consiliul Europei, transmite IPN.

Alexandru Tănase a precizat că au fost expediate către Parlament mai multe solicitări, în care Curtea a cerut reglementarea diferențiată a procedurilor de examinare a contestațiilor în cazul desfășurării a două tururi de scrutin, inclusiv a contestațiilor formulate în ziua alegerilor.

Curtea Constituțională a mai solicitat introducerea criteriilor suplimentare referitoare la stabilirea numărului secțiilor de votare și buletinelor de vot peste hotare, precum și alte tipuri de înlesniri pentru alegătorii din diasporă precum: două zile de vot sau votul electronic.

În adresele expediate Parlamentului, Curtea a cerut introducerea reglementărilor exprese în Codul Penal pentru incriminarea coruperii alegătorilor în cadrul alegerilor prezidenţiale și necesitatea introducerii mecanismelor de sancționare promptă şi imediată a oricărei tentative de implicare a cultelor religioase în campaniile electorale.

„Republica Moldova este un stat laic, iar implicarea cultelor religioase în campanii nu poate fi acceptată. Sunt necesare sancțiuni precum suspendarea activității cultelor care se implică politic”, a menționat Alexandru Tănase.

De asemenea, Curtea a cerut modificarea legislației cu privire la răspunderea radiodifuzorilor în perioada campaniilor electorale şi instituirii de către Parlament a unor instrumente eficiente de sancționare, cum ar fi suspendarea dreptului de emisie pentru întreaga perioadă a campaniei electorale, pentru acele instituții media care încalcă obligaţia de imparţialitate în perioada electorală.

Parlamentul are la dispoziție trei luni pentru a soluționa Adresele expediate de către Curtea Constituțională.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.