Igor Dodon a plecat la Moscova să anunțe campania electorală pentru parlamentare, analist

Igor Dodon a plecat la Moscova cu un scop: să anunțe campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2018. De această părere este analistul politic Igor Boțan. Solicitat de IPN să comenteze declarațiile președintelui făcută în capitala Rusiei, analistul a menționat că Igor Dodon a confirmat intenția Partidului Socialiștilor de a câștiga alegerile parlamentare pentru a denunța Acordul de Asociere semnat de Republica Moldova cu Uniunea Europeană.

În opinia analistului, prin vizita la Moscova, Igor Dodon încearcă să obțină suportul președintelui rus pentru a câștiga următoarele alegeri parlamentare.

Referitor la declarația lui Igor Dodon cu referire la problematica transnistreană, analistul a spus că asemenea subiecte se discută mai întâi în țară, cu experții, este întrebată opinia publică. „Igor Dodon produce impresia proastă de neofit, nu studiază dosarul problemei”, spune analistul.

Igor Boțan a mai spus că președintele ar trebui să știe că predecesorul său, Vladimir Voronin, a avut trei proiecte de federalizare și niciuna nu a fost posibilă. Aceasta pentru că, în primul rând, regiunea transnistreană nu vrea acest lucru. „Domnul Dodon crede că, dacă se duce la Moscova și în prezența domnului Putin va spune despre federalizare, președintele rus îi va obliga pe cei din stânga Nistrului să se așeze la masa de negocieri. Probabil aceasta este logica lui Igor Dodon”, a remarcat Igor Boțan.

Analistul consideră că președintele Dodon știe foarte bine că inițiativa federalizării nu se aplică pur și simplu, ea trebuie discutată împreună cu problema retragerii forțelor militare de pe teritoriul regiunii transnistrene, iar pentru aceasta Igor Dodon nu are curajul și nu-l va avea niciodată, a conchis analistul.