Parlamentul nu a acceptat iniţiativa care să le permită studenţilor să voteze la locul de studii

Majoritatea parlamentară a refuzat să introducă pe ordinea de zi a şedinţei de joi, 3 noiembrie, proiectul de lege care să le permită studenţilor şi elevilor să poată vota la alegerile prezidenţiale la locul unde îşi fac studiile. Autorul iniţiativei, deputatul neafiliat Valeriu Ghileţchi, a spus că acest proiect este mai degrabă tehnic deoarece studenţii şi elevii au dreptul de a vota la locul unde îşi fac studiile, dar acest lucru se referă la alegerile parlamentare şi trebui să li se asigure acest drept şi la cele prezidenţiale, chiar dacă modificarea urmează a fi operată chiar în toiul campaniei electorale, între cele două tururi ale scrutinului, transmite IPN.

Deputaţii socialişti şi cei comunişti s-au arătat nemulţumiţi de această propunere. Vladimir Ţurcan, deputat socialist, a spus că studenţii şi elevii au posibilitatea să-şi exercite dreptul de vot la domiciliu, căci alegerile au loc duminica, iar ei se pot deplasa acasă. Liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, l-a îndemnat pe Valeriu Ghileţchi să nu propună schimbarea regulilor de joc chiar în timpul jocului.

Fracţiunea liberal-democraţilor a susţinut propunerea lui Valeriu Ghileţchi, subliniind că studenţii şi elevii au fost lipsiţi de un drept ce le aparţine, iar prezenţa slabă la vot a tinerilor la primul tur al scrutinului prezidenţial a demonstrat că e nevoie să fie asigurat dreptul la vot la locul unde îşi desfăşoară studiile, aşa cum este permis la alegerile parlamentare.

Iniţiativa nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a putea fi introdusă pe ordinea de zi a şedinţei legislativului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.