Domnica Manole: Ridicarea imunităţii mele este un avertisment pentru întreg sistemul judecătoresc

Domnica Manole, magistrata care s-a ales cu dosar penal pentru că a dat câştig de cauză Platformei „DA” în litigiul cu CEC privind desfăşurarea referendumului, a contestat în Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) decizia Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) prin care i-a fost ridicată imunitatea. Anunţul a fost făcut de către Domnica Manole în cadrul emisiunii „Interpol” de la postul de televiziune „TV7”, transmite IPN.

„Chiar azi am depus contestaţia care este una bine argumentată. Sper, colegii din CSJ vor lua o decizie corectă. Decizia CSM a fost una influenţată politic şi reprezintă un avertisment pentru întreg sistemul judecătoresc. CSM nu apără judecătorii. Judecătorii se tem să vorbească pentru ca să nu fie persecutaţi. În final are de pierdut cetăţeanul”, a spus magistrata.

Domnica Manole a reiterat poziţia că a luat o decizie corectă atunci când a dat câştig de cauză Platformei „DA”. „Pentru mine a fost un caz dificil. Articolul din Constituţie privind referendumul este unul confuz. Judecătorul însă este în drept să ridice excepţia de constituţionalitate atunci când există suspiciuni că norma contravine Constituţiei. Judecătorul nu poate să refuze examinarea unei cauze. El este obligat să interpreteze legea, să ofere explicaţi. Nu este vina cetăţeanului că o lege este imperfectă. M-am condus şi de recomandările Comisiei de la Veneţia, care spun că în cazul imperfecţiunii unei legi în litigiul cetăţenilor cu statul, prioritate au cetăţenii”, a spus magistrata.

Domnica Manole consider că a nimerit în „lista neagră a judecătorilor” după ce şi-a permis mai multe critici în adresa judecătorilor, iar decizia luată în dosarul referendumului a fost un pretext de răzbunare. „Mi-am permis să critic sistemul la Adunarea generală a judecătorilor în luna martie. Mi-am expus poziţia că reforma în justiţie trebuie să înceapă de sus, nu de jos. Astfel am devenit incomodă sistemului. Am primit mai multe avertismente în acest sens”, a precizat judecătoarea.

CSM a dat curs la 31 mai demersului procurorului general interimar, Eduard Harujen, privind ridicarea imunităţii pentru magistrata Domnica Manole, pentru a fi cercetată penal. Potrivit lui Harujen, Domnica Manole s-ar face vinovată de emiterea unei decizii ilegale şi depăşirea competenţelor prin faptul că şi-a permis interpretarea Constituţiei.

Decizia CSM a fost criticată de către reprezentanţii societăţii civile şi mai mulţi jurişti din Republica Moldova, dar şi de către unii oficiali străini.

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Federica Mogherini, a comentat prin intermediul purtătorului său de cuvânt: „Evoluția recentă din domeniul justiției din Republica Moldova nu risipește îngrijorarea exprimată de Consiliul Afaceri Externe, în concluziile sale din luna februarie a anului curent, privind lipsa de independență a sistemului judiciar şi de consolidare a independenţei instanțelor de judecată din ţară".

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.