Andrian Candu: În cel mult trei săptămâni trebuie să învestim Guvernul

În cel mult trei săptămâni urmează să fie formată alianţa de guvernare pro-europeană, să fie învestit guvernul, iar la finele lunii noiembrie la Chişinău să sosească misiunea FMI pentru semnarea acordului de finanţare cu Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută de către preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune „Moldova 1”, transmite IPN.

„Nu e cazul să ne pierdem în discuţii interminabile. Suntem în prag de iarnă. Există multe probleme. Trebuie de negociat un nou acord cu Federaţia Rusă privind procurarea gazelor naturale. Nu este exclus că vor fi majorate tarifele la energia electrică şi gazele naturale, există pături vulnerabile, care au nevoie de susţinere. Este un termen real. Toţi avem viziuni pro-europene. Avem un program de guvernare pe care îl considerăm bun. Pentru ca misiunea FMI să vină la sfârșitul lunii noiembrie, înseamnă că în data de 15-20 noiembrie trebuie să avem un prim-ministru și un guvern care vor face scrisoarea de invitație ca cei de la Washington să revină în timpul cel mai apropiat”, a declarat speakerul.

Andrian Candu a spus că vor fi întreprinse acţiuni concrete privind eradicarea corupţiei. „Vor fi întreprinse măsuri foarte dure. Unele idei au fost preluate chiar din planul prezentat de Valeriu Streleţ. Există un grup de lucru la Ministerul Justiţiei, din care fac parte şi reprezentanţi ai societăţii civile, care lucrează asupra unui pachet de legi anticorupţie. Nu este exclus ca Centrul Naţional Anticorupţie să fie reformat după modelul DNA din România care să includă şi Comisia Naţională de Integritate. Nu este exclusă formare unei procuraturi şi a unei instanţe specializate. Noi am fi susţinut iniţiativa PLDM privind demiterea directorului CNA şi a procurorului general. Dar numai nu acum, când a fost demarată o anchetă atât de amplă şi serioasă. Procurorul general este unicul care poate solicita ridicarea imunităţii parlamentare. Nu este exclus ca după Filat să mai apară necesitatea de a ridica cuiva imunitatea parlamentară”, a declarat preşedintele legislativului.

Andrian Candu nu exclude că formarea unei alianţe parlamentare pro-europene ar putea să eşueze. „Vom găsi soluţii. Este prematur de spus acum care vor fi ele. Nu trebuie să oferim motiv de speculaţii”, a spus speakerul.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.