Expert către guvernare: Faceţi voi revoluţie, ca să nu facă alţii contrarevoluţie

Conducerea de vârf a ţării, politicieni, reprezentanţi ai mediul academic şi ai societăţii civile, s-au întrunit miercuri, 14 octombrie, la Forumul Public privind lansarea dialogului pentru semnarea Pactului Social „Pentru Moldova”. După discuţii de câteva ore cu privire la situaţia socială, politică şi economică din ţară, participanţii au convenit crearea unor platforme de dialog sectoriale, la care sunt invitaţi să participe reprezentanţii societăţii şi ai administraţiei publice, pentru a examina atât propunerile lansate în cadrul forumului, cât şi alte sugestii pentru soluţionarea problemelor din Republica Moldova, transmite IPN.

În cadrul evenimentului, preşedintele Nicolae Timofti a declarat că este profund dezamăgit de modul în care se înţelege la noi de către unii decidenţi politici ideea de guvernare, „doar în sensul de căpătuire, în dauna celor mulţi şi necăjiţi”. Nicolae Timofti a menţionat că este cazul ca societatea să se oprească, măcar pentru un timp scurt, din această vâltoare de evenimente, din avalanşa de declaraţii, învinuiri reciproce, revendicări posibile şi imposibile, şi să analizăm ce avem de făcut.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat că statul traversează o perioadă complicată şi trebuie recunoscut că guvernarea a făcut şi greşeli. „Dar ţara are nevoie de evoluţie, nu de revoluţie” şi că „soluţiile privind justiţia mai bună şi sursele de bani necesare nu se află în stradă”. Candu a mai spus că e nevoie şi de a recupera încrederea cetăţenilor în instituţiile statutului şi guvernare în ansamblu, pentru a soluţiona problemele cu care se confruntă ţara.

Premierul Valeriu Streleţ a menţionat că Guvernul conştientizează necesitatea schimbărilor şi soluţionării problemelor cu care se confruntă Moldova în această perioadă complicată. Streleţ a subliniat că activitatea executivului este axată pe rezolvarea problemelor enunţate, inclusiv de către protestatari, revendicările cărora, în mare parte, coincid cu prevederile Porgramului de activitate a Guvernului şi vizează, printre altele, asigurarea stabilităţii economice, depolitizarea instituţiilor statului şi asigurarea funcţionalităţii lor.

Reprezentanţii Platformei „Demnitate şi Adevăr”, organizatorii protestelor din Piaţa Marii Adunări Naţionale, au declarat că guvernarea mimează dialogul prin acest eveniment şi doreşte să menţină oligarhia la putere cu orice preţ. Aceştia au dat citirii „Manifestul Consiliului Marii Adunări Naţionale cu privire la eliberarea R. Moldova din captivitate”, inclusiv setul de revendicări formulate până în prezent în cadrul acţiunilor de protest, cu termene concrete pentru realizarea acestora. Liderii protestatarilor din PMAN au anunţat că guvernarea are două zile la dispoziţie pentru a răspunde revindecărilor, după care au părăsit sala forumului.

Unul dintre cei 25 de vorbitori, analistul politic Anatol Ţăranu, a îndemnat guvernarea să facă în termeni restrânşi „revoluţie în ţară, în caz contrar alţii vor face contrarevoluţie”, lăsând să se înţeleagă că acesta ar fi scopul protestatarilor din faţa Parlamentului, conduşi de liderii Partidului Socialiştilor din Republica Moldova şi Partidul Politic Partidul Nostru.

Vlad Gribincea, preşedintele Centrului pentru Resurse Juridice din Moldova, i-a replicat preşedintelui Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu: „Nu aveţi trei ani pentru redresarea situaţiei, iar termenul foarte scurt în care trebuie să reuşiţi, este cel mai mare test de sinceritate şi voinţă politică”.

Antoniţa Fonari, secretar general al Consiliului ONG, a declarat că la fel ca şi preşedintele ţării, este dezamăgit şi poporul. „De câteva zeci de ani ONG-urile fac ceea ce nu au putut face guvernările”. Antoniţa Fonari a spus că evenimentele de acest gen sunt organizate pentru bifă.

Participanţii au convenit că este necesar ca Forumul să aibă continuitate, iar secretariatul urmează în câteva zile să formuleze documentele finale, elaborate în baza luărilor de poziţie şi sugestiilor formulate.

Forumul a întrunit peste 70 de participanţi. Reprezentanţii opoziţiei politice nu au participat la forum, deşi au fost invitaţi, a anunţat moderatorul Forului.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.