Preşedinţia OSCE încurajează Chişinăul şi Tiraspolul să reia dialogul

Autorităţile de la Chişinău şi administraţia de la Tiraspol sunt solicitate de Preşedinţia în exerciţiu a OSCE să se întâlnească la masa de negocieri în format 1+1, dar şi în cadrul grupurilor de lucru, pentru a putea stabili agenda pentru o eventuală întâlnire în formatul de negocieri 5+2. Despre aceasta a comunicat ambasadorul Radojko Bogojevic, reprezentantul preşedintelui în exerciţiu al OSCE, miercuri, după întrevederea de la Chişinău cu premierul interimar, Natalia Gherman. Cu o zi mai devreme, Radojko Bogojevic s-a întâlnit şi cu liderul transnistrean Evgheni Şevciuk, la Tiraspol, transmite IPN.

Radojko Bogokevic a spus că în cadrul turneului pe care l-a avut pentru a discuta cu părţile implicate în formatul de negocieri 5+2 toţi şi-au reiterat angajamentul de a susţine desfăşurarea discuţiilor. Iar acum totul depinde de cei de pe malul drept şi stâng ale Nistrului să convină asupra a noi întâlniri. Reprezentantul preşedintelui în exerciţiu al OSCE a menţionat că a mers la Tiraspol şi la Chişinău pentru a transmite o scrisoare  în care părţile sunt îndemnate să reia dialogul. Radojko Bogojevic a subliniat că în luna decembrie va avea loc o conferinţă ministerială a OSCE şi speră că până atunci lucrurile se vor mişca din loc. Discuţii oficiale în formatul 5+2 nu au mai avut loc din primăvara anului trecut.

Fiind întrebat dacă lipsa unui guvern învestit afectează relaţiile dintre Chişinău şi Tiraspol, ambasadorul a spus că nu a observat aşa ceva, iar vicepremierul pentru reintegrare, Victor Osipov, este foarte dedicat acestui proces chiar dacă se află în exerciţiul funcţiei. Cu toate acestea, Preşedinţia în exerciţiu a OSCE speră că liderii de la Chişinău vor reuşi în curând să învestească un guvern funcţional.

Radojko Bogojevic a efectuat o vizită de 2 zile în Republica Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.