Experţi din echipa lui Mihail Saakashvili sunt aşteptaţi la Chişinău, Chiril Gaburici

Experţi care fac parte din echipa fostului preşedinte al Georgiei, Mihail Saakashvili, urmează să vină în câteva săptămâni în Moldova pentru a împărtăşi experienţa lor în implementarea reformelor şi combaterea corupţiei. Premierul Chiril Gaburici a spus, la un briefing de presă, că a convenit acest fapt în cadrul vizitei sale la Kiev, Saakashvili fiind acum consilierul preşedintelui ucrainean, transmite IPN.

Potrivit premierului, este imposibil să dezvolţi ţara atât timp cât nivelul corupţiei este mare. În contextul în care, din punctul său de vedere, până acum nu s-au făcut paşi importanţi în combaterea corupţiei, Chiril Gaburici a spus că va veni în următoarele 3 luni cu mai multe iniţiative pentru combaterea acestui fenomen.

Guvernul va propune reformarea Centrului Naţional Anticorupţie, Comisiei Naţionale de Integritate şi a poliţiei. Potrivit premierului, în primul rând, conducerea acestor instituţii trebuie să fie aleasă transparent. Ulterior, urmează să fie creat un consiliu anticorupţie, care să evalueze organele de drept.

În altă ordine de idei, Chiril Gaburici a comunicat că a solicitat la întrevederea cu omologul său ucrainean, Arsenii Yaţeniuk, ca taxa de export de 10% pentru produsele moldoveneşti în Ucraina să fie eliminată şi aşteaptă să primească un răspuns. De asemenea, premierul a menţionat că Ucraina îşi dorea să închidă traficul de persoane pe segmentul de frontieră cu regiunea transnistreană a Republicii Moldova, dar că el a solicitat să nu fie luată o astfel de decizie, chiar dacă înţelege îngrijorarea ţării vecine referitor la armata rusească amplasată în stânga Nistrului.

  • chiril gaburici despre initiativele impotriva coruptiei.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.