Marian Lupu: Alianţa PD-PLDM nu va fi modificată

Preşedintele Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, exclude reformarea alianţei de guvernare nou formată, astfel încât la guvernare să participe şi Partidul Liberal. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Puterea a patra” de le la postul de televiziune „N4”, transmite IPN.

Potrivit liderului PDM „nu de aceea a fost creată alianţa de guvernare ca să fie modificată în scurt timp. Mihai Ghimpu a avut la dispoziţie două luni ca să se gândească şi să ia o hotărâre. Ghimpu a pus condiţia că ori îi dăm tot ce cere el, ori se mai gândeşte cum îi va fi mai comod, la guvernare sau în opoziţie. Partidul Liberal nu a dorit să-şi asume responsabilitatea guvernării într-o perioadă foarte dificilă pentru ţară”, a spus el.

Marian Lupu a declarat în cadrul aceleaşi emisiuni că Partidul Liberal nu şi-a dorit ca atare depolitizarea Procuraturii Generale. „El a pus condiţii numai în privinţa procurorului general. Nu a vorbit nimic despre viceprocurorii generali, dintre care se ştie că unul este din partea PL. Noi am propus depolitizarea întregului sistem. Cred că Ghimpu a urmărit ca iniţial să fie înlăturat din funcţia de procuror general Corneliu Gurin, ca apoi să preia conducerea instituţiei”, a adăugat preşedintele PDM.

Marian Lupu a mai comunicat că unul din subiectele care a provocat discuţii şi disensiuni pe parcursul negocierilor a fost reforma teritorial-administrativă. „PL a solicitat cu insistenţă reforma teritorial-administrativă şi anume lichidarea raioanelor şi revenirea la judeţe. Noi am fost categoric împotrivă. Aceasta ar fi însemnat ca mii de oameni să fie disponibilizaţi, iar în consecinţă ar fi avut de suferit şi familiile lor. Asta ar fi însemnat închiderea spitalelor, reducerea serviciilor pentru cetăţeni, în general crearea unor dificultăţi enorme pentru oameni”, a spus liderul democrat.

Marian Lupu a mai adus acuzaţii în adresa PL că ar promova deschis lichidarea statalităţii şi unionismul. „Ei de aceia au şi solicitat unele funcţii, pentru a-şi putea promova politica antistatală. Precizez că respect poziţia statul român care nu a făcut aluzii privind lichidarea statului Republica Moldova. Cât priveşte funcţia de ministru a transporturilor, pur şi simplu, Mihai Ghimpu a promis-o unui membru activ al PL”,  a mai declarat Lupu.

Referindu-se la discuţiile avute cu PCRM, Lupu a spus că comuniştii au avut un comportament civilizat şi corect. Totodată, el a precizat că nu a că nu fost formată nicio alianţă nedeclarată cu PCRM şi comuniştii nu vor participa la guvernare. Cât priveşte candidatura lui Iurie Leancă la funcţia de premier, Marian Lupu a spus că formaţiunea pe care o conduce va vota orice candidatură propusă de către colegii de alianţă.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.