Valeriu Streleţ: Există premize că va fi votată candidatura lui Iurie Leancă

Partidul Liberal Democrat mizează că pentru candidatura lui Iurie Leancă la funcţia de premier, pe lângă fracţiunile PLDM şi PDM, vor vota atât deputaţii comunişti, cât şi cei liberali. Declaraţia aparţine vicepreşedintelui PLDM, Valeriu Streleţ, şi a fost lansată în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune „Moldova 1”, transmite IPN.

Potrivit lui Streleţ, PLDM mizează pe responsabilitatea deputaţilor din cele două partide. „Iurie Leancă este pro-european, la fel cum este şi PL. Dacă îi interesează integrarea europeană a ţării, atunci lasă să voteze guvernul, iar apoi, dacă doresc, să treacă în opoziţie şi să ne critice cât doresc. Cu PCRM am avut discuţii constructive. Ştiu că există nişte condiţii, dar ei au promis că vor susţine noua guvernare”, a declarat Streleţ.

Fruntaşul PLDM a oferit şi unele detalii din culisele negocierilor. „Vlad Filat a optat până în ultimul moment pentru o alianţă PLDM-PDM-PL, dar a fost extrem de dificil de negociat cu Mihai Ghimpu. Din partea liberalilor a fost un calcul cinic şi pragmatic ca să ne împingă în colţ. I-am propus şi susţinerea candidaturii lui Dorin Chirtoacă la alegerile pentru funcţia de primar de Chişinău, dar ne-au spus că Dorin se va descurca şi singur. Am fi acceptat şi ideea unui procuror general din afara ţării, în acest sens însă urma să operăm modificări la Constituţie. Cu toate că problema nu e în procurorul general, dar în sistem. Cred că PL nici n-a prea dorit să vină la guvernare, să-şi asume responsabilitatea în condiţii dificile”, a precizat  vicepreşedintele liberal democrat.

În cadrul aceleaşi emisiuni, Valeriu Streleţ a mai dezvăluit că partidele din noua guvernare nu se vor grăbi să depună cerere de aderare la UE în timpul apropiat, aşa cum promisese anterior Iurie Leancă. „Există nişte semnale că ar putea să apară discuţii contradictorii şi cererea să fie respinsă. Depunerea cererii nu ne va acorda imediat statutul de ţară candidat. Dar vom continua parcursul european, implementarea prevederilor Acordului de Asociere”, a explicat Valeriu Streleţ.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.