Mihai Ghimpu: Noi nu ne dorim funcţia de preşedinte

Partidul Liberal nu-şi doreşte funcţia de preşedinte, ci doar să fie găsită o formulă de alegere a şefului statului pentru a evita o eventuală criză politică. Declaraţia aparţine preşedintelui Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, şi a fost făcută în cadrul  emisiunii „În PROfunzime” de la postul de televiziune „Pro TV Chişinău”, transmite IPN.

Ghimpu a spus că a renunţat la discuţiile privind modul de alegere a şefului statului pentru ca să poată fi constituită alianţa proe-uropeană de guvernare, însă va insista asupra acestor discuţii după o perioadă de trei luni. „Suntem trei partide şi fiecare are poziţia sa privind alegerea preşedintelui. PDM doreşte să fie ales cu voturile a 61 de deputaţi, noi – cu voturile a 51, iar PDLM optează pentru alegerea directă. Iar peste un an trebuie să alegem preşedintele. Trebuie să facem tot posibilul pentru a evita o nouă criză politică”, a precizat preşedintele PL.

Mihai Ghimpu a vorbit în premieră despre cele 14 condiţii pe care le-a înaintat în procesul de negocieri. Pe lângă faptul că în funcţia de procuror general trebuie să fie numită o persoană  dintr-o ţară UE, liberalii au mai cerut atragerea la răspundere a „vinovaţilor de furtul de la Banca de Economii şi restituirea celor 3 miliarde şi jumătate de lei, rezilierea contractul privind cesionarea Aeroportului Chişinău, depolitizarea organelor de drept, deblocarea posturilor vamale unice, efectuarea unui audit la Moldova Gaz privind transmiterea pachetului majoritar de acţiuni către Concernul rus Gazprom, transmiterea conductei Iaşi-Ungheni în subordinea Moldova Gaz.”

Mihai Ghimpu a mai comunicat că PDM şi PLDM au convenit asupra candidaturilor la funcţiile de speaker  şi premier. Astfel, preşedintele Parlamentului va fi din partea PDM, iar numele lui va începe cu litera „C”, iar premierul va fi din partea PLDM , iar numele va începe cu litera „G”. „Iurie Leancă ar putea fi numit premier numai dacă alianţa de guvernare va fi formată cu Partidul Liberal”, a adăugat Ghimpu.

Preşedintele PL a mai comunicat că a înaintat către PDM şi PLDM o listă din 8 ministere, pentru ca aceştia să aleagă patru, care să revină liberalilor. „Noi vrem aşa ministere ca cel al Finanţelor, Transporturilor sau Economiei. Ei ne-au propus Ministerul Agriculturii, pentru a scăpa de responsabilitate în condiţiile embargourilor . La fel, ne-au propus şi Ministerul Justiţiei. Dar ce fel de justiţie să faci, când toate structurile de drept sunt politizate?”,  s-a întrebat Ghimpu.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.