Iurie Leancă pentru Politique Internationale: Sunt pregătit să conduc viitorul Guvern

Premierul Iurie Leancă a spus, într-un interviu pentru publicaţia franceză „Politique Internationale”, că este pregătit să conducă viitorul Guvern, dacă i se va cere, iar cel mai mare obstacol pe care îl înfruntă în activitatea sa este mentalitatea, transmite IPN.

„În ceea ce priveşte lupta cu corupţia, este necesar să schimbăm starea de spirit a moldovenilor. În acest sens, mizăm pe sprijinul Uniunii Europene, inclusiv prin intermediul unei misiuni a judecătorilor europeni în Moldova. După alegeri, ne vom angaja în reforme profunde pe mai multe sectoare. Avem şansa să obţinem un adevărat sistem parlamentar, cu partide politice care reuşesc să lucreze împreună şi să găsească compromisuri. Câştigăm tot mai multă maturitate politică” a spus premierul, citat într-un comunicat de presă al executivului.

Iurie Leancă a insistat că aderarea la Uniunea Europeană este un proiect de modernizare a ţării, care nu are alternative. „Experienţa Estului şi a Vestului demonstrează cel mai bine că integrarea europeană este cea mai bună modalitate de dezvoltare, de restabilire a încrederii societăţii şi de reformare a justiţiei. Acest Acord de Asociere este nu doar în interesul societăţii moldoveneşti, dar, de asemenea, în interesul întregii Europe. Graţie acestuia, Moldova va deveni mai prosperă şi mai stabilă”, a adăugat Iurie Leancă.

Premierul a spus că, deocamdată, nu punem face faţă tuturor cerinţelor aderării la UE, dar în ziua în care Moldova va deveni ţară candidat, reformele vor deveni ireversibile. „Securitatea va fi consolidată. Trebuie să menţionez că acest Acord nu a fost semnat contra Rusiei. O Moldovă stabilă şi previzibilă este inclusiv în interesul Moscovei. Avem legături istorice strânse cu Rusia, dar acestea nu sunt mai slabe cu Europa, inclusiv cu Franţa. Semnarea acestui Acord a fost ca o revenire în marea familie europeană căreia îi aparţinem cultural şi geografic”, a subliniat oficialul.

Premierul a vorbit despre felul în care apropierea Moldovei de Uniunea Europeană va contribui la soluţionarea conflictului transnistrean: „Mai bine de 70 la sută din produsele din regiunea transnistreană sunt destinate pieţelor moldoveneşti şi celei europene. După ridicarea regimului de vize cu UE, în regiunea transnistreană a explodat numărul de cereri pentru obţinerea paşapoartelor moldoveneşti. Antreprenorii din regiunea de est sunt interesaţi de regimul de liber schimb a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Ei au înţeles că aceasta este în favoarea lor. Pe aceşti factori vom miza pentru a ne reintegra teritoriul”, a comunicat Iurie Leancă.

Vorbind şi despre situaţia în Ucraina, premierul a zis că aceasta afectează economia moldovenească, dar mai ales starea de spirit a cetăţenilor, care acum 20 de ani au fost martorii unui conflict armat pe teritoriul propriei ţări.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.