Preşedintele CEC despre decizia de a scoate Partidul „Patria” din cursa electorală

Comisia Electorală Centrală s-a condus de prevederile legii, atunci când a decis să se adreseze Curţii de Apel cu propunerea de a exclude Partidul „Patria” din cursa electorală şi nu a fost influenţată politic. Declaraţia aparţine preşedintelui CEC, Iurie Ciocan, şi a fost lansată în cadrul emisiunii „Politica” de la postul de televiziune „TV 7”, transmite IPN.

Potrivit lui Iurie Ciocan, această decizie nu a fost pregătită anterior şi a fost luată miercuri, 26 noiembrie, după ce reprezentanţii poliţiei au prezentat mai multe probe despre finanţările externe ale acestui partid. „Există probe că partidul „Patria” a fost finanţat din exterior şi nu a declarat mijloacele băneşti utilizate în campania electorală. Astăzi ne-au fost prezentate aceste probe şi astăzi am luat şi decizia. Nu a fost pregătiră anterior, nu am cunoscut nimic despre finanţările externe ale acestui partid. Şi nici nu ne-a sunat vre-un politician ca să ne spună ce trebuie să facem. Noi am fost nevoiţi să luăm decizia respectivă pentru a respecta legea. La fel, am respectat procedura”, a precizat Ciocan.

Iurie Ciocan a mai declarat că există probe mai mult decât suficiente pentru ca Partidul „Patria” să fie scos din cursa electorală şi crede că „va fi o judecată corectă”. „Ne vom conforma deciziei Curţii de Apel, oricare va fi ea. Potrivit legislaţiei, CEC poate să scoată din cursa electorală un concurent numai în baza unei decizii definitive a instanţei de judecată”, a spus Ciocan.

În acelaşi context, Ciocan a mai spus că decizia de miercuri a CEC nu a fost influenţată de percheziţiile efectuate la domiciliile unor activişti ai Mişcării „Antifa”. „Am auzit că s-au făcut percheziţii şi că au fost găsite probe ce denotă că intenţionau să ocupe sediul CEC. Acum am înţeles de ce forţele de ordine intensificaseră paza CEC-lui. Ştiu că a fost reţinut şi Pavel Grigorciuc, care de mai multe ori a venit să destabilizeze situaţia la CEC, a atacat membrii comisiei, inclusiv pe mine. Dar aceasta nu are nimic comun cu decizia privind Partul „Patria”, a afirmat Iurie Ciocan. 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.