Societatea civilă îndeamnă cetăţenii să voteze Europa

Reprezentanţi ai societăţii civile îndeamnă cetăţenii să iasă la vot la 30 noiembrie şi să aleagă partidele pro-europene, spunând că doar aşa vor oferi ţării şansă să se dezvolte în continuare. Apelul societăţii civile a fost prezentat, într-o conferinţă de presă la IPN. În acesta se menţionează că de modul de desfăşurare şi de rezultatul alegerilor din 30 noiembrie ar putea depinde perspectiva de existenţă a statului Republica Moldova.

„La fel cum Moldova a votat pentru independenţă acum 23 de ani, vă îndemnăm să exersaţi cel mai important drept democratic, să veniţi la vot pe 30 noiembrie. Aceste alegeri se desfăşoară într-un context geopolitic extrem de complicat”, se spune în apel. Societatea civilă aminteşte că, la 13 noiembrie 2014, Parlamentul European a ratificat Acordul de Asociere cu Republica Moldova. Realizarea responsabilă şi consecventă a prevederilor acestui acord va transforma Republica Moldova într-un stat pentru oameni, stat de drept, în care toţi vor fi egali în faţa legii, cu o economie naţională competitivă, capabilă să ofere locuri de muncă pentru cetăţenii Moldovei la ei acasă şi să asigure echitatea socială.

Apelul societăţii civile accentuează faptul că azi Ucraina este ţinta unei agresiuni din partea Federaţiei Ruse. Pe partea continentală a Ucrainei au loc lupte grele în urma cărora au fost ucise mii de persoane civile, printre care şi copii, au fost distruse oraşe şi sute de mii de persoane au devenit refugiaţi şi persoane intern strămutate. În acest moment, nu există nicio garanţie că Rusia va respecta angajamentele internaţionale şi că acest conflict armat nu va ajunge la graniţele Moldovei.

„Suntem conştienţi de faptul că în societatea moldovenească s-a acumulat o nemulţumire profundă în ceea ce priveşte clasa politică din Republica Moldova în ansamblu, şi comportamentul partidelor ce au făcut parte din coaliţia de guvernare în special. Pe durata ultimei guvernări, corupţia la cel mai înalt nivel nu a fost extirpată, iar justiţia a rămas nereformată. Cert este că interesele personale obscure au prevalat asupra responsabilităţii în faţa cetăţenilor ţării. Contrastul izbitor între aşteptările cetăţenilor de după scrutinul din 28 noiembrie 2010 şi comportamentul celor de la guvernare au provocat sentimente de dezamăgire, derută şi riscă să provoace absenteism masiv în ziua de 30 noiembrie”, notează reprezentanţii societăţii civile.

În acelaşi timp, în apel se specifică faptul că nu putem ignora aportul sporit al Uniunii Europene întru dezvoltarea ţării în ultimii 4 ani. „Noi, reprezentanţii societăţii civile, nu avem iluzii privind calitatea clasei politice din Republica Moldova şi ne-am asumat responsabilitatea s-o penalizăm public ori ce câte ori au fost încălcate angajamentele europene ale guvernanţilor. Totodată, este evident că numai formarea operativă, după scrutinul din 30 noiembrie, a unei coaliţii care şi-ar asuma univoc angajamentul de a guverna ţara în conformitate cu prevederile Acordului de Asociere cu UE ne va permite să păstrăm stabilitatea internă şi să purcedem calm la munca de zi cu zi de implementare a standardelor europene în toate sferele vieţii”, se mai spune în apel.

Ţinând cont de cele expuse, reprezentanţii societăţii civile, cheamă toţi cetăţenii Republicii Moldova să participe la scrutinul din 30 noiembrie şi, prin votul lor, să susţină perspectiva europeană a ţării.

Apelul este semnat de Antoniţa Fonari, secretarul general al Consiliului Naţional ONG-urilor, Arcadie Barbăroşie, directorul executiv al Institutului de Politici Publice, Sergiu Ostaf, directorul Centului de Resurse pentru Drepturile Omului, Cornelia Cozonac, directorul Centrului de Investigaţii Jurnalistice, Doru Curoşu, preşedintele Centrului Naţional al Tineretului din Moldova, Ecaterina Mardarovici, directoarea executivă a Clubului politic al Femeilor „50x50”, Andrei Brighidin, expert în domeniul drepturilor omului, Olga Nicolenco, expert în strategii electorale, şi Viorel Cibotaru, directorul Institutului European de Studii Politice din Moldova.

  • arcadie barbarosie despre apelul societatii civile.mp3
  •     0

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE