Iurie Leancă: Integrarea Europeană este calea corectă unică pentru Moldova

Premierul Iurie Leancă susţine că unica cale corectă pentru Republica Moldova este integrarea în Uniunea Europeană şi speră că relaţiile cu Rusia se vor îmbunătăţi. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul emisiuni „Pahomi” de la postul de televiziune „Realitatea TV”, transmite IPN.

Şeful cabinetului de miniştri a prezentat argumente în favoarea vectorului european şi a încercat să combată unele stereotipuri . „Mulţi ne acuză că prin semnarea Acordului de asociere am pierdut piaţa rusească, însă a devenit disponibilă piaţa europeană, care este mai mare, iar capacitatea de cumpărare a consumatorilor, la fel, este mai mare. Sau să urmărim tot ce s-a făcut în ultimii ani, câte proiecte au fost implementate pe banii europenilor. De fapt, oamenii noştri se obişnuiesc repede cu lucrurile bune. Aproape că s-a uitat că doar cu câteva luni în urmă nu se putea de plecat în Europa fără viză, care era dificil de obţinut. Totodată, vedem că cei plecaţi la muncă în statele europene s-au integrat foarte bine. Deci, prin natura lor, moldovenii sunt europeni. Nu există o alternativă pentru Republica Moldova, vectorul european este unica cale pe care trebuie s-o urmăm”, s-a arătat convins premierul.

Referindu-se la relaţia cu Federaţia Rusă, Iurie Leancă a spus că speră ca aceasta să se îmbunătăţească. „Începând cu anul 2009, noi am încercat să avem altfel de relaţii cu Rusia, bazate pe respect, pe principii clare, cum ar fi neimplicarea în treburile interne ale Republicii Moldova, am vrut să avem relaţii mature. Deşi era previzibil, noi, totuşi, nu ne-am aşteptat că Moscova va fi atât de drastică în privinţa embargourilor. Noi am fost prinşi într-un moment foarte vulnerabil, într-o perioadă de tranziţie, deoarece nu am avut timp să pregătim economia pentru implementarea Acordului de asociere, iar Rusia a folosit pe larg această situaţie pentru a ne şantaja. Eu cred că apele se vor linişti, noi vom reveni pe piaţa rusească, dar de pe alte poziţii”, a afirmat Iurie Leancă.

Şeful cabinetului de miniştri a mai spus că speră ca în viitorul legislativ să fie alese partidele din coaliţia proeuropeană şi a respins posibilitatea unei coaliţii postelectorale cu PCRM . „Mi-aş dori să fie o coaliţie similară cu cea care este astăzi. Dacă Partidul Liberal va trece pragul electoral, sper ca şi acesta să facă parte din coaliţie. Cât priveşte comuniştii, sper ca aceştia să rămână doar în manualele de istorie”, a declarat Leancă.  

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.