Marian Lupu: Alegerile parlamentare vor reprezenta o luptă dintre doi vectori geopolitici

Alegerile parlamentare din toamna curentă vor reprezenta o luptă dintre doi vectori geopolitici – vectorul european şi cel estic. Declaraţia a fost făcută de către Marian Lupu, preşedintele Partidului Democrat, în cadrul emisiunii „Loc de dialog” de la postul public „Radio Moldova”, transmite IPN.

Liderul PDM susţine că doctrinele partidelor nu vor avea un rol deosebit în scrutinul ce urmează. „Nu va fi o luptă doctrinară, pe oameni nu-i interesează doctrinele. Lupta se va da pentru parcursul de mai departe al ţării”, a declarat Lupu. Potrivit lui, campania electorală va fi una dintre cele mai dificile.

Marian Lupu a spus că, după ce va accede în noul legislativ, formaţiunea pe care o conduce va insista pentru revenirea la unele proiecte de legi înaintate de către PDM, dar rămase fără examinare. „Vom reveni la proiectele de legi ce prevăd schimbarea modelului de indexare a pensiilor, achitarea poliţei de asigurare de către studenţii şi pensionarii angajaţi în câmpul muncii şi altele pentru a asigura echitatea socială. Din păcate, noi n-am avut susţinere din partea colegilor de coaliţie, dar sperăm că o vom avea în noul legislativ”, a spus liderul PDM.

Marian Lupu a spus că va opta şi pentru soluţionarea problemei ce ţine de alegerea şefului statului. „Există o problemă de sistem. Ori trebuie să mergem pe calea alegerii directe a şefului statului, ori Parlamentul să stabilească modele pentru scăderea graduală a numărului de voturi pentru alegerea preşedintelui de către legislativ”, a punctat Lupu.

Referindu-se la scrutinul intern organizat de PDM pentru întocmirea listei electorale a partidului, Lupu a spus că a fost preluată practica unor state occidentale, însă în condiţiile Republicii Moldova s-a riscat mult. „Nu pot susţine că mentalitatea noastră, nivelul de cultură politică de la noi este unul înalt, de aceea ne-am asumat un risc mare. Din fericire, totul s-a terminat cu succes”, a conchis Lupu.  

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.