Moldovenii de peste hotare vor putea vota două zile la alegerile parlamentare

În secţiile de votare organizate pentru alegătorii care se află în străinătate alegerile parlamentare şi referendumurile republicane se vor desfăşura pe parcursul a două zile consecutive. Un proiect de lege în acest sens a fost votat de către Parlament în prima lectură, transmite IPN.

Unul din autorii proiectului, Valeriu Saharneanu, deputat PLR, a spus că numărul cetăţenilor Republicii Moldova cu drept de vot, care au reşedinţa sau domiciliul în străinătate, creşte de la an la an. Anul trecut, erau plecaţi peste hotarele ţării pe termen lung peste 500 de mii de moldoveni. De cele mai multe ori, atunci când sunt organizate scrutine electorale naţionale, secţiile de votare deschise în străinătate pentru diasporă sunt amplasate în sediile misiunilor diplomatice şi sunt în număr insuficient. Iar localităţile în care locuiesc moldovenii se află la diferite distanţe de oraşele în care sunt amplasate misiunile diplomatice moldoveneşti.

Vicepreşedintele Parlamentului, Sergiu Sârbu, a spus că prin acest proiect ar putea fi încălcată Constituţia, care prevede că toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii. De asemenea, deputatul a spus că nu există siguranţa că cetăţenii care vor vota peste hotare nu vor veni să voteze şi în Moldova. Spre exemplu, un cetăţean care a votat în Verona, poate zbura a doua zi acasă şi să voteze şi în Moldova.

Proiectul urmează să fie votat în lectura a doua. În acest an, alegeri parlamentare vor fi organizate pe 30 noiembrie.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.