Încep consultările preşedintelui pentru identificarea unui prim-ministru

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, iniţiază consultări pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Vlad Ţurcanu, a spus că au fost lansate invitaţii tuturor fracţiunilor şi grupurilor parlamentare. Dorinţa este ca în această săptămână să fie desemnat un premier. Consultările vor fi cu uşile închise, transmite IPN.

Este a doua încercare de a identifica un premier, după ce Curtea Constituţională, sesizată de PL, a declarat neconstituţional decretul preşedintelui de desemnare în această funcţie a candidaturii ex-premierului liberal-democrat Vlad Filat. La consultările anterioare fracţiunea PCRM nu a participat.

Guvernul Filat a fost demis prin moţiune de cenzură la 5 martie. După decizia Curţii constituţionale din 22 aprilie, interimatul funcţiei de premier este exercitat de Iurie Leancă, începând cu 25 aprilie. Potrivit analistului politic, Viorel Cibotaru, înaintarea candidaturii lui Iurie Leancă pentru funcţia de  premier este practic inevitabilă. Analistul politic susţine că Iurie Leancă este şi un bun profesionist şi e agreat şi de celelalte componente ale fostei alianţe de guvernământ.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.