Poate fi solicitată și reexaminarea pensiilor stabilite în baza acordurilor internaționale

Beneficiarii de pensii pentru limită de vârstă, stabilite în baza acordurilor internaționale de securitate socială, care domiciliază pe teritoriul altui stat parte la acord, au dreptul la reexaminarea pensiei, anunță Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS). Începând cu 1 iulie anul curent, persoanele care şi-au stabilit pensia pentru limită de vârstă după 1 ianuarie 1999 și au activat după stabilirea acestei prestații sociale nu mai puțin de zece ani pot să depună cereri, transmite IPN.

Solicitanții urmează să depună personal cererea (formularul) privind acordarea prestațiilor, cu mențiunea „reexaminarea pensiei pentru activitatea realizată după stabilirea sau reexaminarea pensiei”, copia unui act de identitate și a carnetului de muncă la instituția competentă a statului de domiciliu sau la Casa Națională de Asigurări Sociale a Republicii Moldova.

Noile drepturi la pensie se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea și actele necesare la organul de asigurări sociale.

Actualmente CNAS aplică 13 acorduri internaționale în domeniul securității sociale semnate cu: Bulgaria, România, Portugalia, Cehia, Austria, Polonia, Estonia, Marele Ducat de Luxemburg, Belgia, Ungaria, Lituania, Germania, Turcia, în baza cărora s-au stabilit peste 900 de pensii.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.