PNUD Moldova lansează un proiect de acces la justiție pentru refugiații ucraineni

Refugiații ucraineni și comunitățile-gazdă din Republica Moldova vor beneficia de acces la justiție în cadrul unui nou proiect finanțat și implementat de PNUD. Inițiativa va susține serviciile oferite de parajuriști prin instruirea a peste 80 de specialiști care își vor consolida cunoștințele pentru a acorda asistență refugiaților și solicitanților de azil. Totodată, rețeaua parajuriștilor va fi extinsă, urmând să fie angajați zece specialiști noi. Proiectul, cu un buget de 250 de mii de dolari, va fi implementat în perioada 2022-2023, în parteneriat cu Institutul de Reforme Penale, transmite IPN.

Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova, consideră că  refugiații rămân în afara sistemelor și instituțiilor care sunt concepute pentru a-i proteja – cum ar fi asistența juridică. Aceasta îi face pe oameni vulnerabili, în special pe femei și pe fete. PNUD depune eforturi ca să asigure accesul atât de necesar la consiliere juridică, astfel încât persoanele care fug de război și ajung în Moldova să ia decizii în cunoștință de cauză și să beneficieze de măsuri de protecție.

În două raioane, Căușeni și Edineț, vor fi create echipe mobile de asistenți sociali, psihologi și juriști. Acestea vor asigura conexiunea dintre refugiați, comunitățile-gazdă, autoritățile publice locale. În același timp, vor oferi servicii juridice, psihologice și sociale. Echipele mobile se vor întâlni cu refugiatele în localitățile în care s-au stabilit și vor identifica riscurile de violență, dar și alte probleme cu care se confruntă. Totodată, specialiștii vor facilita angajarea acestora în câmpul muncii și reprofilarea lor profesională.

Proiectul va asigura, prin traducerea în limba ucraineană, accesul la informații juridice și servicii de sprijin pentru refugiați prin intermediul platformei www.dopomoga.gov.md, lansată de Guvern. Cu susținerea PNUD, va fi dezvoltată o aplicație pentru persoanele care au nevoie de asistență juridică, inclusiv pentru refugiați.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.