Pledoarie în favoarea extensiei DiscoverEU între Iași și Chișinău

Circa 120 de membri ai Parlamentelor României, Moldovei și UE susțin extensia DiscoverEU între Iași-Chișinău, iar după încheierea războiului din Ucraina, extensia și spre Odesa.

Într-o conferință de presă la IPN, directorul de programe al Institutului de Dezvoltare și Expertiză a Proiectelor, Iurie Calestru, a declarat că odată implementată extensia Iași-Chișinău, de inițiativă vor beneficia 10 mii de tineri din Republica Moldova și județul Iași, devenind ambasadori DiscoverEU. Scrisorile sunt adresate autorităților centrale din Republica Moldova România și Comisia Europeană.

Potrivit lui Iurie Calestru, 36 de eurodeputați au semnat o scrisoare către comisarul european Mariya Gabriel, în a cărei gestiune este programul DiscoverEU la nivel european și care face parte din programul ERASMUS+. „Se solicită respectuos aprobarea și lansarea inițiativei emblematice DiscoverEU între Iași-Chișinău, cu continuare, după război, spre Odesa”, a comunicat Iurie Calestru.

„DiscoverEU”, lansată de Uniunea Europeană în 2018, și-a demonstrat sustenabilitatea, oferind posibilitatea pentru circa 200 de mii de tineri din UE să călătorească în diferite țări, cunoscând culturi și oameni, bucurându-se de avantajele liberei circulații”, a menționat directorul de programe IDEP.

Iurie Calestru a declarat că demersul semnat de 36 de eurodeputați reprezintă o responsabilitate enormă și un credit de încredere, iar în acest sens urmează să fie depuse toate eforturile pentru a valida și a lansa această inițiativă de către Comisia Europeană.

„Trebuie să transmitem mesaje pentru tineri prin care să-i facem încrezători în viitorul european și prosper al Republicii Moldova”, a subliniat directorul de program la IDEP. UE este gata să susțină întotdeauna Republica Moldova. Inițiativa emblematică europeană DiscoverEUeste foarte importantă, odată ce cetățenii europeni doresc să ofere cetățenilor din țara candidat la integrarea europeană cele mai bune proiecte care prin ani și-au demonstrat eficiența și interesul sporit în rândul tinerilor”, a mai spus Iurie Calestru.

Notă: Agenția IPN oferă dreptul la replică persoanelor care se consideră vizate în știrile realizate de pe declarațiile organizatorilor prezentei conferințe de presă, inclusiv prin facilitarea organizării altei conferințe de presă în condiții similare.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.