PLDM a lansat planul de acţiuni 2020

PLDM a prezentat, vineri, 13 iunie, viziunea formaţiunii pentru dezvoltarea pe termen lung a Republicii Moldova – Planul 2020. Preşedintele PLDM, Vlad Filat, a spus, într-un briefing de presă, că acest plan oferă o viziune clară cum poate fi mişcată ţara înainte şi cuprinde acţiunile strategice care urmează a fi întreprinse pentru a înainta spre un viitor european, transmite IPN.

Preşedintele PLDM a menţionat că pentru o transformare durabilă a Republicii Moldova este necesar un plan de acţiuni complex şi de lungă durată, cu mobilizarea şi implicarea întregii societăţi. Planul 2020 este bazat pe patru piloni: „educaţie de calitate”, „crearea noilor locuri de muncă”, „viitorul european” şi „edificarea unui stat de drept, fără corupţie”.

„A venit momentul pentru un dialog naţional despre cum ar trebui să producem transformările dorite de cetăţeni. Anvergura schimbărilor ce urmează a fi întreprinse ne obligă să fim vizionari, să ştim ce facem mâine, ne obligă să avem o viziune pentru Republica Moldova pe mai mulţi ani înainte. Dacă ne vom concentra toate eforturile asupra acestor obiective, posibilitatea ca mâine copiii să trăiască într-o ţară cu adevărat europeană va fi mult mai mare decât azi”, a subliniat Vlad Filat.

Prim-vicepreşedintele PLDM, premierului Iurie Leancă, a spus că acest plan este lansat într-o lună istorică pentru Republica Moldova, când pe 27 iunie va semna Acordul de Asociere cu UE.

Planul 2020 prevede ca, până în 2017, Republica Moldova să obţină statutul de ţară-candidat la aderare la UE, iar până în 2020 să devină ţară membră a UE. Până în 2020, va fi triplată asistenţa financiară din partea UE şi a altor parteneri, care vine direct pentru mediu de afaceri, pentru crearea locurilor de muncă bine plătite şi pentru infrastructura ţării.

De asemenea, până în 2020, întregul sistem judecătoresc urmează să fie reevaluat. Vor fi abrogate legile care protejează judecătorii şi alţi funcţionari publici. Va fi consolidată încrederea în poliţie şi vor creşte salariile angajaţilor, pe măsura rezultatelor pozitive ale reformei. PLDM mai propune creşterea salariilor medicilor de două ori, pentru a pune capăt corupţiei din sfera medicinei.

PLDM mai propune ca, până în 2020, fiecare casă din Moldova să fie conectată la apă potabilă de calitate şi sisteme de canalizare moderne. Partidul susţine că va fi dezvoltată agricultura modernă de prelucrare a produselor alimentare, prin subvenţii şi formare profesională, iar fiecare copil din Republica Moldova va primi un pahar de lapte şi o chiflă pe zi la şcoală.

Tot către 2020, salariile pentru învăţători şi profesori vor fi mărite de două ori. Vor fi create noi mecanisme pentru a asigura responsabilitate şi condiţii pentru ca elevii şi profesorii să muncească productiv şi să persevereze. În domeniul educaţiei, va mai fi ridicat pragul învăţământului obligatoriu, de la 16 la 18 ani, pentru a asigura nivelul european complet de studii. Această prevede se conţine în Codul Educaţiei, care potrivit PLDM, va fi votat de Parlament în acest an.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.