Platforma DA cere explicații de la ministrului economiei și va sesiza Procuratura Generală

Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr cere ministrului economiei, Anatol Usatîi, să prezinte, timp de două zile, explicații de ce nu a plasat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene anunțurile de licitații pentru drumuri. Potrivit vicepreședintelui formațiunii, Alexandru Slusari, ministrul era obligat să facă acest lucru conform Legii cu privire la achizițiile publice, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, Alexandru Slusari a precizat că Legea cu privire la achizițiile publice prevede că anunțurile despre licitații urmează să fie plasate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene în cazurile în care valoarea contractului de achiziții publice este egală sau depășește 90 de milioane de lei. În ianuarie, Ministerul Economiei și Infrastructurii, în mare grabă, fără coordonare cu Ministerul Finanțelor, a pornit procesul licitațiilor pentru achiziția lucrărilor de reabilitare a mai multor drumuri naționale, menționează parlamentarul. Printre acestea, sunt și câteva tronsoane unde valoarea lucrărilor depășește 90 de milioane d lei.

Potrivit lui Alexandru Slusari, ministrul economiei a fost sesizat și în ianuarie, dar ar fi răspuns atunci că „Moldova nu este membră a UE și că Moldova a fost refuzată de UE, chiar dacă a avut intenția de a publica aceste anunțuri”. Parlamentarul afirmă că lucrurile nu stau așa, or în acest jurnal se regăsesc anunțuri de licitații ale altor instituții din Republica Moldova, publicate recent.

Platforma DA a cerut ca, până cel târziu marți, 11 februarie, ministrul economiei să prezinte în scris explicații, „să fie arătat refuzul oficial, cu motivare”. Dacă nu va fi făcut acest lucru, formațiunea va cere demisia ministrului. PPPDA se va adresa Procuraturii Generale pentru ca acțiunile ministrului economiei să fie examinate prin prisma abuzului de serviciu și excesului de putere.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.