Platforma DA atenționează: O navă în portul de la Giurgiulești, pregătită de a încărca grâu pentru export

Alexandru Slusari, vicepreședintele Platformei DA, a făcut un live din portul Giurgiulești și a comunicat că nava angajată de o companie din grupul „Transoil”  a acostat în port, fiind pregătită pentru a încărca grâu pentru export. Alexandru Slusari a menționat că Platforma DA a avertizat asupra acestor riscuri, a solicitat intervenția urgentă din partea președinției, a guvernului pentru a aplica interdicție asupra exportului de grâu, dar nu s-a întâmplat nimic decât acțiuni de PR electoral, iar securitatea alimentară a țării este în pericol, transmite IPN, cu referire la un comunicat de presă al Platformei DA.

Alexandru Slusari a spus că din cele aproape 17 tone de grâu, mare parte din rezerva de stat, aflate acum în port, o anumită cantitate urmează să fie exportată. „Pe fundalul inacțiunilor guvernării și a acțiunilor dubioase ale lui Vaja Jhashi, s-a reușit efectuarea exportului. Există cererea companiei „Agrofloris-Nord”, parte a „Transoil”, care intenționează să exporte o parte din grâu. Deocamdată, exportul nu se produce pentru că nu există actele permisive de la ANSA”, a precizat Slusari.

Vicepreședintele Platformei DA a amintit că expertiza celor 17 tone de grâu aflate în port s-ar putea să fie falsă pentru că indică o roadă din 2020, pe când grâul eliberat din rezerva de stat datează cu 2016.

„Situația privind necesitățile de grâu din țară nu este deloc așa cum susțin cei care neagă insuficiența acestuia. Deja în lunile martie-aprilie au fost exportate peste 30 mii tone de grâu. Săptămâna aceasta din rezerva de stat vor fi scoase alte peste 20.000 tone de grâu. Este îngrijorător că o bună parte din acest grâu este solicitat de întreprinderi zootehnice (deja peste 8000 tone au fost alocate acestor întreprinderi), care au ajuns în situația că nu au cu ce hrăni animalele. Cât e de corect ca grâul alimentar să fie repartizat întreprinderilor zootehnice e altă întrebare”, a spus Alexandru Slusari, menționând, totodată, că există o solicitare semnificativă din partea întreprinderilor de panificație, ceea ce demonstrează că grâu nu este suficient și că exportul acestuia trebuie interzis neîntârziat.

Potrivit vicepreședintelui Platformei DA, „operațiunile de lobby pentru Vaja Jhashi  sunt multiple, acesta fiind și cetățean american, iar schemele prin care grâul eliberat din rezerva de stat, exportat, iar apoi reintrodus în circuit, îi vor aduce profit important, dar vor secătui țara”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.