Planul de țară „Moldova Altfel” al Partidului Democrat din Moldova

O Moldovă în care tinerii trăiesc în prima lor casă din momentul formării unei familii, vârstnicii au pensii decente, îngrijiri medicale la timp, iar oamenii merg pe drumuri bune și la sat, și la oraș. O Moldovă în care fiecare localitate are școală, grădiniță, centru cultural și sportiv, în care studiile pentru medici, pedagogi, ingineri, agricultori și oameni de cultură sunt subvenționate, iar oamenii de afaceri sunt ajutați de stat. Este planul de țară pentru patru ani „Moldova Altfel” al Partidului Democrat din Moldova, prezentat de președintele PDM, Pavel Filip, în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.

Potrivit lui Pavel Filip, documentul conține măsuri pe toate domeniile. Spre exemplu, în sănătate, planul presupune existența a câte un medic de familie în fiecare sat, cu un salariu care ar urma să ajungă la 35 mii de lei. Tot în acest domeniu, deputații democrați planifică procurarea a 200 de ambulanțe noi, dar și lansarea programului „Un control pentru tine”, care ar consta în examene profilactice anuale gratuite, conform unui grafic prestabilit. Pentru asigurarea bunăstării oamenilor, democrații promit dublarea pensiei medii, alocare a 200 lei lunar pentru fiecare copil până la 18 ani și salariul unui polițist începător de la 10 mii de lei.

La capitolul securitate națională, democrații își propun obținerea unui control comun la frontiera cu România, excluderea tarifelor de rooming între cele două state, și interconectarea pe energie electrică. Rămâne pe agendă și retragerea trupelor străine de pe teritoriul Republicii Moldova, dar și aderarea țării la UE, „România rămâne un partener de suflet, iar SUA - un partener strategic. Trebuie să avem relații bune cu vecinii, așa cum este Ucraina, iar cu Federația Rusă - o relație corectă, bazată pe respect reciproc”, a spus Pavel Filip.

Președintele PDM a menționat că va fi continuat programul Prima casa, vor fi create locuri de muncă, va fi asigurată creșterea exporturilor și investițiilor. O parte a planului ține și de susținerea domeniului IT și inovație. În același timp, un obiectiv esențial este și agricultura, care va fi susținută prin măsuri ca introducerea unui impozit unic în agricultură în loc de șase taxe sau lansarea Programului național de substituire a importurilor de produse agro-alimentare cu produse autohtone „Cumpărăm fabricat în Moldova”.

Pavel Filip a mai spus că în următorii doi ani, „dacă vrem o economie sănătoasă, toate serviciile de stat trebuie să fie digitale, deoarece calculatorul nu ia mită”. Democrații, în următorii patru ani, optează pentru reducerea TVA pentru HoReCa până la 5% și anularea impozitelor de 3 % la depozitele bancare. „Știm cum să aducem salariile profesorilor la 20 mii de lei, cum să dublăm alocația pentru materiale didactice. Statul va compensa 75% din costul abonamentelor la sală pentru copiii familiilor cu venituri mici și 50% din costul unui abonament la o sală de teatru pentru elevi și studenți. Companiile care cumpără angajaților abonamente la sală sau teatru vor fi scutite de impozite”, a precizat liderul PDM. Totodată, democrații își propun să premieze cu până la un milion de lei cetățenii care vor denunța acte de corupție în sistemul judecătoresc care se vor solda cu rețineri în flagrant. La fel, continuarea programului de reparație a drumurilor „Drumuri bune”, dar și a proiectelor de aprovizionare cu apă, canalizare, iluminat și sistem de gestionare a deșeurilor.

Înainte de începerea campaniei electorale PDM lansează o provocare partidelor și liderilor politici: „Să facem din următoarea perioadă nu o luptă a declarațiilor, ci o luptă a ideilor. Să facem astfel ca dezbaterile electorale și emisiunile să fie despre programe, idei și planuri. Să lăsăm faptele și cifrele să lupte pentru noi, nu vorbele și știrile false. Să luptăm ca în final să construim, nu să distrugem, să le demonstrăm oamenilor că putem fi și altfel: sinceri, cumpătați și mai buni. Să demonstrăm că suntem demni să construim o altfel de Moldovă în care fiecare cetățean să se mândrească că trăiește”, a fost mesajul lui Pavel Filip.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.