PL susține condiționat introducerea sintagmei „integrare europeană” în Constituție

Fracțiunea parlamentară a Partidului Liberal va asigura voturile necesare pentru modificarea Constituției prin introducerea sintagmei „integrare europeană” doar după ce majoritatea parlamentară va vota modificarea art.13 din legea supremă, care să prevadă expres faptul că limba vorbită pe teritoriul Republicii Moldova este limba română. Anunțul l-a făcut liderul PL Mihai Ghimpu miercuri, 20 decembrie, la o conferință de presă, transmite IPN.

Potrivit lui Mihai Ghimpu, este necesar să fie introdusă în Constituție limba română ca valoare națională, apoi poate fi modificată legea supremă pentru a adera la valorile europene. „Dacă rămânem cu limba moldovenească, atunci nu poți să vorbești despre spațiul valoric european. Dacă vorbim despre valori europene, asta înseamnă: Nu, minciunii. Limba moldovenească este o minciună inventată de cei care ne-au ocupat”, a  spus Mihai Ghimpu.

Valeriu Munteanu, vicepreședinte PL, a spus că este nevoie să se aducă în Constituție adevărul scris în Declarația de independență: limba vorbită în Republica Moldova este cea română. Potrivit lui Valeriu Munteanu, dacă nu se va insista acum pe această modificare, inițiativa nu va prinde viață într-un viitor apropiat.

„Limba română este la ea acasă. Lucrul acesta l-a confirmat decizia Curții Constituționale la sesizarea a cinci deputați liberali. Dar nu s-a făcut urmăritorul pas, cel de a modifica art.13 din Constituție, care este de fapt o procedură tehnică. Din câte se pare, există politicieni, partide politice, care au rămas încă în mentalitatea sovietică și folosesc limba română ca armă de manipulare a opiniei publice”, a declarat Corin Fusu, prim-vicepreşedinte PL.

Inițiativa de modificare a Constituției prin introducerea sintagmei „integrare europeană”, aparține PDM, fiind susținută, la etapa obținerii avizului Curții Constituționale, de către 36 de deputați. Pentru modificarea Constituției în Parlament sunt necesare 67 de voturi. Majoritatea parlamentară dispune de 51 de voturi.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.