Piotr Guțul: Limba rusă trebuie să devină a doua limbă de stat

Reprezentanții Organizației republicane obștești „Protecția consumatorului” militează pentru declararea limbii ruse a doua limbă de stat în Republica Moldova. Iar  toate structurile de stat, inclusiv instanțele de judecată, Procuratura, Ministerul Afacerilor Interne, să fie obligate să răspundă în limba rusă la solicitările formulate în această limbă.

Într-o conferință de presă la IPN, Piotr Guțul, președintele Organizației republicane obștești „Protecția consumatorului”, a menționat că la multiplele solicitări trimise instituțiilor de stat a primit răspunsuri în limba de stat, nu în rusă – limbă în care erau scrise solicitările. Piotr Guțul spune că și-ar dori ca răspunsurile să fie rusă, pentru că organizația pe care o reprezintă nu are resurse financiare pentru traduceri.

Olga Titova, participantă la conferință, este de părere că limba rusă trebuie apreciată și promovară ca limbă de comunicare interetnică. „Limba rusă nu face decât să îmbogățească limba moldovenească și alte limbi cu cultura ei”, a menționat femeia. Ea a sugerat  că autoritățile din educație sunt de vină pentru faptul că nu toată lumea cunoaște sau nu vorbește limba de stat. Și aceasta pentru că la scoală programele de predare a acesteia nu sunt potrivite, spre deosebire de limba rusă, care întotdeauna  „a fost și este predată calitativ.”

Femeia s-a plâns că cei care vorbesc rusește, în special vârstnicii, nu au acces la informația din prospectele medicale, care este asigurată doar în limba de stat. Ea spune că este o încălcare a drepturilor omului și a chemat candidații la prezidențiale să nu uite de oameni. „Igor Dodon a promis că prospectul va fi în două limbi – și în rusă, pentru că această limbă este una de comunicare interetnică”, a adăugat femeia.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.