Piețele din Chișinău și Bălți se deschid la 1 iunie

Pieţele din orașele Chișinău și Bălți își reiau activitatea începând cu data de 1 iunie. Unitățile de alimentație publică se redeschid din 15 iunie. Deciziile în acest sens au fost luate de în cadrul Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, transmite IPN.

Conform dispoziției Comisiei, până la reluarea activității, urmează să fie efectuată dezinfecția întregului utilaj de lucru, utilaj frigorific, precum și dezinfecția spațiilor de depozitare și comercializare a produselor, tejghelelor și întregului teritoriu.

În piețe urmează să fie organizat fluxul pentru cumpărători, cu ieșiri și intrări separate. Cumpărătorii trebuie atenționați despre obligativitatea respectării distanței fizice. În locuri vizibile și accesibile pentru cumpărători vor fi instalate dozatoare cu soluție dezinfectantă pe bază de alcool pentru respectarea igienei mâinilor.

La începutul zilei de muncă, urmează să fie monitorizată starea de sănătate a angajaților. Efectuarea termometriei este obligatorie  la intrarea în piață a fiecărui vizitator. Va fi interzis accesul pe teritoriul pieței a persoanelor cu stare febrilă.

Toți angajații și comercianții, obligatoriu, urmează să fie asigurați cu echipament de protecție – măști, mănuși. În halele și pavilioanele de comerț de tip închis, suplimentar vor fi instalate, după posibilitate, ecrane de protecție sau vor fi utilizate viziere.

Locurile comerciale urmează să fie organizate cu respectarea unei distanțe de doi metri între ele. Este obligatorie și organizarea măsurilor de dezinfecție a inventarului și suprafețelor de lucru cu soluții pe bază de alcool, cu o periodicitate de cel puțin trei ore, fără deteriorarea calitatea și siguranței produselor alimentare.

Totodată, din 15 iunie, este reluată activitatea unităților de alimentație publică. O condiție în acest sens este excluderea aglomerării prin asigurarea respectării distanței fizice de 1,5-2 metri între persoane. Se va admite deservirea la mese a maximum patru persoane, cu excepția grupurilor constituite din membrii unei familii de gradul unu și doi pe linie dreaptă și colaterală.

Din 16 mai și până pe 30 iunie, în Republica Moldova este declarată starea de urgență în sănătate publică.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.