PG: Unul din principalii beneficiari ai furtului miliardului este Plahotniuc. Dosarul Platon – revizuit

Procuratura Generală anunță că dosarul în privința cetățeanului Veaceslav Platon a fost falsificat în totalitate și în acest sens va fi inițiată procedura de revizuire a sentinței. Totodată, Procuratura anunță că unul dintre principalii beneficiari ai furtului miliardului este Vladimir Plahotniuc. Potrivit procurorului general, Alexandr Stoianoglo, din cele constatate, astăzi, în privința cetățeanului Plahotniuc va fi adoptată o nouă ordonanță de punere sub învinuire, urmând ca acuzarea lui să fie completată astfel ca să i se încrimineze trei capete de acuzare, transmite IPN.

„Începând cu anul 2015, beneficiarii furtului miliardului erau divizați în trei grupuri de interese: grupul Platon, grupul Șor și grupul Filat. Platon și Filat au fost condamnați, dosarul Șor fiind încă pe rolul instanței de judecată. O lungă perioadă de timp nu au fost publicate cele două rapoarte Kroll, iar noi am constatat că acest lucru nu a fost întâmplător. Vă amintiți de declarațiile potrivit cărora majoritatea oamenilor care se regăsesc în raportul Kroll sunt „absolut onești”? În fapt, s-a stabilit că, în raportul Kroll se face trimitere la încă un grup de influență – Grupul Plahotniuc, despre care, oficial, nicăieri nu se menționa”, a declarat Alexandr Stoianoglo într-o conferință de presă, susținută luni, 18 mai. Potrivit lui, dovezi cu privire la implicarea activă a grupului Plahotniuc în frauda bancară existau chiar de la bun început.

Procurorul general a menționat că, după efectuarea unor măsuri operative, s-a constatat că dosarul în privința cetățeanului Veaceslav Platon a fost falsificat în totalitate. „Acuzarea a fost întemeiată pe aprecieri intenționat denaturate și interpretarea eronată a faptelor, care rezultau din acuzațiile în privința lui Șor. Prin urmare, cetățeanul Platon a fost absolut ilegal condamnat și, respectiv, ilegal își ispășește pedeapsa. În baza probelor acumulate, procuratura va iniția procedura de revizuire a sentinței în privința acestuia și va insista pe examinarea echitabilă a cazului, cu garantarea tuturor drepturilor procesuale ale acestuia – lucru, de care, anterior, a fost privat”, susține Alexandr Stoianoglo.

Potrivit lui, Procuratura dispune de probe incontestabile care indică că anume cetățeanul Plahotniuc este beneficiarul banilor obținuți sub formă de credite de la Banca de Economii, prin intermediul grupului Șor, acoperite în consecință, din mijloacele financiare ale Băncii Naționale a Moldovei. „În total, peste o sută de milioane de dolari americani. Suma a fost direcționată spre procurarea pachetului de acțiuni al unei bănci, clădirii companiei de asigurări ASITO, Casa Modei și hotelul „Național”. De asemenea, banii primiți din creditele de la BEM erau utilizați de Plahotniuc în scopuri personale sau de către companiile afiliate acestuia pentru procurarea unui avion, achitarea curselor charter personale, dar și ale persoanelor din anturajul acestuia”, a mai spus procurorul general.

Lui Vladimir Plahotniuc urmează să-i fie înaintate trei capete de acuzare: crearea unei organizații criminale, escrocherie și spălare de bani, ambele săvârșite în proporții deosebit de mari. Imediat ce actele de învinuire vor fi traduse în limba engleză, vor fi expediate autorităților competente ale Statelor Unite ale Americii, cu solicitarea să fie extrădat și tras la răspundere în Republica Moldova.

„Îmi dau bine seama că, după asemenea decizii, Procuratura, dar și eu personal, vom fi supuși unei avalanșe de critici dure și chiar amenințări din partea forțelor politice afiliate lui Plahotniuc, a mass-media și a societății civile subordonate acestuia. În aceste condiții, mizăm pe susținerea acelor forțe sănătoase ale societății, pentru care drepturile omului, supremația legii și societatea democratică nu sunt vorbe goale”, a mai spus Alexandr Stoianoglo.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.