PG: Fostul șef SIS s-a ales cu amendă în urma expulzării celor șapte cetățeni turci

Fostul șef al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, recunoscut vinovat de abuz de serviciu la îndepărtarea de pe teritoriul Republicii Moldova, în septembrie 2018, a celor șapte profesori turci, a fost condamnat la amendă penală în mărime de 88 de mii de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice timp de cinci ani. Sentința a fost pronunțată de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, la 15 iulie. Informația este prezentată într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale, care precizează că, la demersul instituției, instanța de judecată a publicat extrasul sentinței în cazul fostului director SIS, transmite IPN.

În comunicat se mai spune că Vasile Botnari a achitat benevol, până la pronunțarea sentinței, 125 de mii de euro în folosul Ministerului Finanțelor, în calitate de despăgubiri pentru prejudiciul cauzat statului prin condamnarea Republicii Moldova la CEDO, și peste 348 de mii de lei în folosul SIS, pentru acoperirea cheltuielilor de închiriere a navei pentru îndepărtarea victimelor de pe teritoriul Republicii Moldova în Turcia. Procuratura Generală menționează că procurorul de acest caz a solicitat condamnarea inculpatului la o pedeapsă mai aspră, și anume la trei ani de închisoare, cu privarea dreptului de a ocupa funcții publice pe un termen de cinci ani. Totuși, sentința nu a fost contestată de acuzator în termenul prevăzut de lege.

Săptămâna trecută, procurorul general a dispus inițierea unei anchete de serviciu pentru a stabili obiectiv toate circumstanțele de fapt ale acestui caz.

Totodată, printr-o scrisoare oficială, instanța de judecată a informat astăzi Procuratura despre plasarea extrasului sentinței în Programul Integrat de Gestionare a Dosarelor (PIGD), cu publicarea pe portalul național al instanțelor de judecată. Procuratura precizează că judecătorul a secretizat în totalitate sentința pe acest dosar, procurorii fiind în imposibilitate de a informa publicul larg despre dispozitivul sentinței, care la fel, a fost clasificat.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.