Peter Michalko: Autoritățile au toate instrumentele pentru validarea alegerilor locale

Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, declară că în mâinile autorităților moldovenești sunt toate instrumentele pentru corectarea situației legate de nevalidarea alegerilor locale din municipiul Chișinău. Ambasadorul s-a referit și la instrumente legislative și administrative. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii „În profunzime” de la postul de televiziune ProTV Chișinău, transmite IPN.

„Voința cetățenilor din Chișinău nu este respectată. Chișinăul nu are primarul pe care și l-a ales”, a spus șeful Delegației UE.

Ambasadorul UE spune că domeniul justiției din Republica Moldova trebuie să treacă printr-o reformă radicală profundă ca să fie asigurată independența justiției și aici sunt mai multe legi care trebuie adoptate. Potrivit lui, o parte dintre acestea au trecut prin Parlament, dar mai rămân proiecte de lege neadoptate. „De exemplu, modificarea Constituției care ar aduce și mai multă independență judecătorilor nu a fost adoptată și acest proces se stagnează în Parlament. Este altă lege care este în proces de adoptare care este în Parlament. Dintotdeauna UE spune că aceste schimbări trebuie făcute pentru că ele sunt pentru cetățeni”, a menționat oficialul european.

Totodată, Peter Michalko spune că nu este suficientă adoptarea legilor, dar este necesară și aplicarea lor. „Judecătorii trebuie să aplice legislația existentă pentru protecția cetățenilor. Ca să nu vedem aceste excese de folosire a arestării preventive, care este în multe documente și din partea organizațiilor internaționale caracterizată ca una excesivă”, a declarat ambasadorul UE. Potrivit lui, există cazuri concrete când această măsură este folosită abuziv.

Despre ancheta privind frauda bancară oficialul european spune că autoritățile UE așteaptă ca aceasta să fie dusă până la capăt, ca banii să fie recuperați, iar cei responsabili de furt să fie puși după gratii: „Acest lucru este în mâinile Procuraturii, a Agenției specializate și, în cazul dosarelor care sunt în derulare, este și domeniul justiției.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.