Peste 800 de persoane care se tratau la domiciliu au fost spitalizați în trei luni

Din data de 10 aprilie până acum, starea a 810 persoane care se tratau la domiciliu, având forme ușoare de COVID-19, s-a înrăutățit și pacienții au avut nevoie de spitalizare. Informația a fost comunicată de Marina Golovaci, secretar de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în cadrul unei conferințe de presă privind situația epidemiologică în țară. Până acum, în tratament la domiciliu au fost incluși peste 8400 de persoane, 2200 de cazuri fiind încă active.

Directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Furtună, a precizat că până acum în Republica Moldova s-au infectat cu noul coronavirus în total peste 22 de mii de persoane. Circa șase mii sunt cazuri active. 721 de pacienți diagnosticați cu COVID-19 au decedat. Alți 400 sunt în stare gravă.

La un milion de populație, Moldova înregistrează o incidență de 6363 de cazuri. Rata de incidență fiind în creștere. Rata mortalității este de 207 decese la un milion de populație. Rata de fatalitate rămâne constantă pe parcursul ultimelor trei săptămâni: 3,3%.

În ultimele trei săptămâni, se înregistrează o situație relativ mare a numărului de cazuri, dar pe un trend de stabilizare. Săptămânal sunt în jur de 1550 de cazuri. Vârsta media a infectaților este de 47 de ani. Femeile sunt cele mai afectate. Perioada medie de incubație este de 5 zile. Ponderea generală a cazurilor de import nu depășește 1%. Peste o mie de copii au fost și sunt afectați de virus, inclusiv copii mici, care au preluat virusul de la mamă.

Vârsta medie a decedaților este ceva mai mare de 66 de ani, majoritatea având cel puțin o comorbiditate. Pe parcursul ultimelor săptămâni se înregistrează o scădere a numărului de cazuri printre lucrătorii medicali.

Întrebată cum sunt gestionate deșeurile medicale, inclusiv măștile sau mănușile folosite, ministra sănătății, muncii și protecției sociale, Viorica Dumbrăveanu, a remarcat că sunt două proiecte de asistență tehnică pe filiera asistenței medicale, în unul dintre care se regăsește obiectivul dezvoltării unei platforme pentru procesarea deșeurilor medicale. Ministra a îndemnat cetățenii să aibă grijă cum utilizează măștile și mănușile și unde le aruncă.

Viorica Dumbrăveanu a mai spus că pe site-ul Ministerului sunt plasate dispozițiile de distribuire a loturilor de ajutoare medicale care sunt recepționate de către Republica Moldova. Distribuirea se bazează pe evaluarea necesităților. Există o platformă unde sunt date cu privire la achizițiile publice: tender.health.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.