Peste 700 de lucrători medicali au fost vaccinați în prima zi

În prima zi de vaccinare împotriva COVID-19 în Republica Moldova, au fost imunizați 751 de lucrători medicali din secțiile de reanimare și terapie intensivă. Potrivit specialiștilor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, deocamdată nu a fost înregistrată nicio reacție adversă, transmite IPN.

Într-o conferință de presă, epidemiologul Alexei Ceban a declarat că toate dozele de vaccin au fost distribuite centrelor de sănătate publică din teritoriu, iar apoi în instituțiile spitalicești. Procesul de vaccinare a început la ora 10.00, acesta fiind reflectat într-un registru electronic.

Vaccinarea inițiată astăzi are loc cu administrarea a două doze, fiind administrată prima doză, iar peste opt săptămâni – a doua doză.

Specialistul a reiterat că persoanele care s-au vindecat de COVID-19 pot fi vaccinate și nu este necesar test la anticorpi.

Solicitat să comenteze unele informații că ar exista lucrători medicali care au refuzat vaccinarea, Alexei Ceban a declarat că nu poate confirma sau infirma aspecte despre care nu a fost informat. Potrivit lui, poziția Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale este că vaccinarea este sigură și este necesară.

Referitor la vaccinul rusesc Sputnik V și utilizarea acestuia în Republica Moldova, o decizie nu a fost luată. Comitetului Național de coordonare a activităților de imunizare anti-COVID-19 a decis anterior că în Moldova sunt utilizate doar vaccinurile care au aprobarea Agenției Europene a Medicamentului și a Organizației Mondiale a Sănătății. Însă, după ce Agenția Medicamentului din Moldova a aprobat vaccinul Sputnik V, Comitetul urmează să se convoace într-o nouă ședință pentru a stabili dacă va fi sau nu utilizat Sputnik V în Moldova.

Printre primii lucrători medicali vaccinați este și șeful Departamentului clinic Anestezie și Terapie Intensivă de la Institutul de Medicină Urgentă, Adrian Belîi. El a declarat că este vorba despre un proces obișnuit, la fel ca și cu alte tipuri de vaccin. Înainte de a fi imunizat, a semnat acordul informat, în care se menționează detaliile despre vaccin, care sunt etapele următoare, apoi a trecut în sala de proceduri, unde a avut loc imunizarea. Potrivit lui, este vorba despre o injecție cu un ac subțire, de 0,5 ml, nedureroasă.

Adrian Belîi a spus că s-a vaccinat pentru a evita infectarea, pentru a evita o formă gravă a bolii, dar și, în cazul în care ar face o formă asimptomatică, să evite molipsirea persoanelor din jur.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.