Peste 70 mii de moldoveni aflați peste hotare s-au înregistrat prealabil pentru alegeri

Puțin peste 70 300 de cetățeni moldoveni, aflați peste hotare, s-au înregistrat prealabil pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Cei mai mulți sunt din Italia, în număr de 14 234 de înregistrări din 799 de localități. Urmează Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, cu 11 292 de înregistrări și Germania, cu 8 483 de înregistrări. Cifrele se regăsesc pe site-ul Comisiei Electorale Centrale (CEC), transmite IPN.

„Înregistrarea prealabilă” este un serviciu opțional prin care cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot pot să-și anunțați intenția de a vota într-o anumită localitate din străinătate. Sau, să-și anunțați intenția de a vota la secțiile de votare pe teritoriul Republicii Moldova, dacă sunt cetățeni al Republicii Moldova cu drept de vot și au domiciliul în localitățile din regiunea transnistreană.

Scopul serviciului e de a stabili numărul estimativ al alegătorilor care vor vota în afara țării și la secțiile de votare organizate pentru alegătorii din regiunea transnistreană. Precum și pentru a fi deschise secții de votare suplimentare în străinătate cu acordul autorităților țării respective, dar și de a determina numărul estimativ al buletinelor de vot ce vor fi distribuite secțiilor de votare respective.

Pentru a se înregistra, moldovenii au două posibilități: online, pe pagina CEC, sau prin cerere scrisă (individuală sau în grup) către Comisie (str. V. Alecsandri, 119, mun. Chișinău, MD-2012) și/sau către misiunile diplomatice, oficiile consulare ale Republicii Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.