Peste 338 de mii de locuitori din regiunea transnistreană dețin cetățenia Moldovei

Peste 347 de mii de locuitori domiciliați în stânga Nistrului și municipiul Bender sunt înscriși în Registrul de stat al populației, dintre care 338 de mii dețin cetățenia Republicii Moldova, inclusiv 313 mii posedă pașapoarte ale cetățeanului Republicii Moldova și 281de mii – buletine de identitate, potrivit evidențelor din bazele de date gestionate de Agenția Servicii Publice, transmite IPN.

În ultimii 10 ani, cea mai mare cifră anuală de solicitare a pașapoartelor biometrice de către locuitori domiciliați în regiunea transnistreană a fost în anul 2018 (37,5 mii), iar de buletine de identitate – în anul 2019 (20,3 mii). În anul 2020, ca  urmare a restricțiilor impuse în calea liberei circulații de către Tiraspol, numărul de solicitări s-a diminuat semnificativ (17,3 mii de pașapoarte și 9,6 mii de buletine).

În urma simplificării procedurii de dobândire prin recunoaștere a cetățeniei Republicii Moldova pentru persoanele născute pe teritoriul țării și cu vârsta de până la 18 ani (amendamente legislative în vigoare din 19 aprilie 2018), procedură ce are loc din data exprimării consimțământului în scris și în temeiul documentelor de stare civilă ce atestă nașterea pe teritoriul Republicii Moldova. În perioada 19 aprilie 2018-30 noiembrie 2021 au fost recunoscute ca cetățeni ai Republicii Moldova 24 055 de persoane, dintre care circa 68% sunt locuitori din stânga Nistrului și municipiul Bender.
 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.