Peste 3,3 mii de copii s-au vaccinat până acum împotriva COVID-19

Peste 3,3 mii de copii s-au vaccinat până acum împotriva COVID-19. În niciunul dintre cazuri nu au fost raportate efecte adverse, susține secretarul de stat la Ministerul Sănătății, Svetlana Nicolăescu. Referindu-se la unele neconformități depistate, oficialul a precizat, într-o conferință de presă, că în unele cazuri s-a administrat alt vaccin decât Pfizer, care este recomandat. Lucrătorii medicali au fost atenționați repetat să asigure respectarea schemelor aprobate de Ministerul Sănătății. Toate cazurile de încălcare sunt luate sub supraveghere, transmite IPN.

Cât privește Omicron, noua tulpină de coronavirus descoperită în Africa de Sud, temerile față de care sunt că ar fi mult mai contagioasă decât Delta, Svetlana Nicolăescu a precizat că în lume toate cazurile au fost fie asimptomatice, fie cu simptome ușoare, nu au fost raportate cazuri severe sau decese. Pentru ca oamenii să se protejeze, inclusiv de această tulpină a virusului, trebuie să respecte măsurile antiepidemice: să poarte mască de protecție, să evite spațiile aglomerate și să renunțe la călătoriilor în zonele afectate. Este important ca persoanele care au vizitat țările sud africane să monitorizeze starea lor clinică, simptomele și, la apariția lor, să se adreseze la medic pentru a fi testați. În țară tulpina Omicron nu a fost confirmată până acum.

Referindu-se la datele statistice, Svetlana Nicolaescu a declarat că numărul cazurilor de COVID-19 a coborât cu peste 60% din amplitudinea maximă a valului pandemic curent, care a fost înregistrat la mijlocul lunii octombrie. Numărul de cazuri noi înregistrate săptămâna trecută a fost de peste 4,2 mii, ceea ce constituie o reducere cu peste 20% comparativ cu săptămâna mai precedentă. Patru teritorii administrative sunt în cod portocaliu: Basarabeasca, Dondușeni, municipiul Chișinău și municipiul Bălți. Săptămâna precedentă au fost raportate 235 de cazuri de deces, reducerea fiind de 30% față de săptămâna mai precedentă.

Până astăzi, peste 27% din populația generală a finalizat schema completă de vaccinare. Ritmul de imunizare se menține constant: 23 de mii de doze de vaccin sunt administrate săptămânal.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.

IPN LIVE