Peste 30 de copii au beneficiat de Serviciul municipal de asistență stradală

Într-un an de activitate, Serviciul Asistenţă Stradală a găzduit 32 de copii identificați pe străzile din Chișinău. Serviciul social specializat prestează servicii de îngrijire în regim de zi copiilor în situație de risc în vederea integrării și reintegrării sociale şi familiale a acestora. Din acest număr, doar 11 sunt din Chișinău, iar restul sunt veniți din afara municipiului.

Solicitată de IPN, Lucia Caciuc, șefa interimară a Direcției municipale pentru protecția drepturilor copilului, a declarat că tot ceea ce s-a reușit pe parcursul acestui an de activitate este foarte important. „Deja de un an, acești copii au unde să aibă grijă de igiena lor, au unde să mănânce, să-și schimbe hainele, să audă un cuvânt bun. Am reușit să integrăm în familii șapte copii din cei care erau în stradă. Și ne dorim foarte mult, și așteptăm ca și autoritățile locale de unde sunt acești copii, să reacționeze, să se implice și să-i întoarcă acasă”, a menționat Lucia Caciuc.

Printre beneficiarii Serviciului sunt copii care nu au contacte cu familiile lor. Aceștia își petrec ziua pe stradă cerșind sau muncind. Din cei 32 de beneficiari, 28 sunt băieți. Cei mai mulți, peste 20 de copii, au vârstele cuprinse între 13 și 16 ani.

Potrivit specialiștilor, acești copii sunt supuși riscului de a fi agresați fizic și sexual, exploatați prin muncă. Majoritatea consumă droguri și alcool, nu dispun de acte de identitate, nu frecventează școala.

În cadrul Serviciului Asistenţă Stradală activează și asistent social, și psiholog, și psihopedagog etc. Beneficiarii au parte de consiliere psihologoică, asistență psihopedagogică, alimentație, consilierea părinților, dezvoltarea abilităților cognitive, de comunicare, comportament, îngrijire, formarea deprinderilor de viață.

Serviciul Asistență Stradală a fost creat prin decizia Consiliului municipal Chișinău iulie 2018, iar activitatea a început în februarie 2019.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.