Peste 250 de persoane au venit în excursiile organizate de BNM la Muzeul Național de Istorie

Peste 250 de persoane au venit în excursiile organizate de Banca Națională a Moldovei la Muzeul Național de Istorie cu prilejul celei de-a 30-a aniversări de la introducerea leului moldovenesc. Excursiile, desfășurate în perioada 25-30 noiembrie, au avut ca subiect de reper istoria monedei din vechime și până în prezent, alături de alte aspecte ale dezvoltării comunității din spațiul autohton, transmite IPN.

Vizitatorii au avut posibilitatea să vadă exponate de valoare arheologică impresionantă – monede antice grecești, monede romane și bizantine, tezaure monetare tătărăști și multe alte mărturii din viața strămoșilor.

Excursioniștii au putut să vadă îndeaproape primele monede emise în Moldova, de asemenea, cele aflate în circulație pe timpul lui Ștefan cel Mare și al altor domnitori, precum și monedele care au circulat pe larg în spațiul european, inclusiv în Moldova.

Astfel, exponatele cu talerii olandezi au trezit interesul vizitatorilor în mod deosebit, deoarece anume de la aceștia a provenit denumirea de leu a monedei noastre naționale, dar și a altor țări. Pe reversul talerilor olandezi era gravat un leu rampant, din care cauză aceste monede mai erau numite și taleri-lei.

„Expoziția aduce în atenția vizitatorilor și un parcurs istoric al leului moldovenesc, de la creare și introducere până la emisiuni recente, cu o prezentare a monedelor comemorative și jubiliare emise de Banca Națională a Moldovei”, precizează instituția.

După încheierea excursiilor, biletul-card de acces la acestea va putea fi păstrat nu doar ca un suvenir, dar și ca un mini-ghid pentru înțelegerea subiectului financiar, materializat prin cele două QR coduri imprimate, cu linkuri spre informații utile oferite de Banca Națională.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.