Peste 1 milion 327 mii de rapoarte transmise prin Ghișeul unic de raportare electronică de la începutul anului

În nouă luni ale anului 2019, numărul total al rapoartelor expediate prin intermediul Ghișeului unic de raportare electronică www.raportare.gov.md  către autoritățile de stat din sectoarele finanțe publice și statistică a depășit cifra de 1 mil. 327 mii. Cea mai mare parte din rapoarte – circa 1 mil. 288 mii - au fost transmise de către autorități/instituții publice și agenți economici, iar altă parte – peste 39 mii – de către cetățeni.

Ghișeul unic reprezintă o platformă on – line de prezentare a rapoartelor către Serviciul Fiscal de Stat, Casa Națională de Asigurări Sociale, Compania Națională de Asigurări în Medicină, Biroul Național de Statistică și Ministerul  Finanțelor. Prin intermediul acestei platforme, administrate de
Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe (CTIF), pot fi expediate în regim on – line 131 tipuri de rapoarte.

Utilizând
Ghișeul unic de raportare electronică, persoanele juridice, dar și cetățenii economisesc timp și bani la întocmirea și transmiterea rapoartelor, iar schimbul de informații între autoritățile în adresa cărora sunt remise rapoartele a devenit mai eficient. În prezent, la Ghișeul unic de raportare electronică www.raportare.gov.md dețin acces peste 74,7 mii de cetățeni și mai bine de 57,1 mii de autorități/instituții publice și agenți economici.

În decursului anului, pe
portalul www.raportare.gov.md au fost implementate două tipuri de rapoarte fiscale noi, ajustate și lansate 11 rapoarte statistice și trei rapoarte fiscale. Totodată, au fost operate optimizări ale funcționalităților portalului și implementate unele funcționalități noi, lucrări efectuate de către specialiștii IT ai CTIF.

Ghișeul unic, lansat în ianuarie 2018, a înlocuit vechiul proces de raportare, când autoritățile/instituțiile publice și agenții economici prezentau rapoartele separat pentru fiecare din cele cinci entități, cu un singur proces unificat de înregistrare, autentificare, validare și raportare prin intermediul portalului
www.raportare.gov.md.


Pentru a obține acces la Ghișeul unic de raportare electronică, persoanele fizice care nu dețin un cont de utilizator pe portalurile www.raportare.gov.md sau www.servicii.fisc.md, vor parcurge procedura de autentificare prin intermediul serviciului guvernamental de autentificare și control al accesului (MPass) cu ajutorul semnăturii electronice obținută preventiv, în urma căreia sistemul va crea în mod automatizat contul de utilizator. Persoanele juridice pot beneficia de acces la Ghișeul unic în baza acordului de conectare la serviciile fiscale electronice încheiat cu CTIF. 

Mai multe informații despre procedura de completare și expediere a rapoartelor prin  Ghișeul unic de raportare electronică pot fi găsite pe portalul www.raportare.gov.md.

Crearea și lansarea Ghișeului unic de raportare electronică au fost realizate în conformitate cu Planul de acțiuni  privind reforma de modernizare a serviciilor publice pentru anii 2017-2021, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 966 din 9.08.2016. 

 

Serviciul de presă al CTIF

15 octombrie 2019

 

DISCLAIMER: Autorii comunicatelor – nu agenția de presă IPN – poartă responsabilitate exclusivă pentru corectitudinea și esența conținutului comunicatului, prezentat spre publicare și/sau distribuire.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.