Perspective de cooperare strategică moldo-maghiară

Parteneriatul strategic al Republicii Moldova cu Ungaria vizează, în primul rând, dezvoltarea cooperării bilaterale între cele două state și integrarea europeană a Republicii Moldova. Despre aceasta a anunțat premierul Ion Chicu într-o conferință de presă comună cu omologul său maghiar Victor Orban, care întreprinde o vizită la Chișinău, transmite IPN.

Ungaria se situează pe poziția a 13-a printre partenerii externi ai Republicii Moldova, cu un potențial mare de extindere a cooperării. În fruntea listei de circa 50 de companii cu capital maghiar, prezente în Moldova, s-ar situa OTP Bank și Gedeon Richter, cu pondere în domeniul financiar-bancar și, respectiv, farmaceutic. Chișinăul este interesat de experiența Ungariei și în domeniul agriculturii, procesării, zootehniei și altele.

Subiectele în cauză sunt pe agenda unui forum al oamenilor de afaceri moldoveni și maghiari, menit să stabilească cooperări concrete în domeniile de interes. Premierul Chicu a vorbit despre un regim fiscal prielnic investițiilor care vor veni din Ungaria, iar omologul său maghiar s-a arătat disponibil de a acorda un împrumut de 100 mln de euro pentru a încuraja agenții economici maghiari să investească masiv în Republica Moldova.

Victor Orban a dat asigurări de sprijinire fermă a aspirațiilor de integrare europeană a Republicii Moldova, menționând, totodată că nu e ușor să promovezi în cadrul UE interesul național.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.