Pentru statalitate și „împotriva tuturor mincinoșilor”. Promisiunile candidaților la a cincea dezbatere electorală IPN

Păstrarea cu orice preț a statalității și acordarea limbii ruse a statutului de a doua limbă de stat. Acestea sunt promisiunile Partidului Regiunilor în caz de ajunge în Parlament. Pe de altă parte, candidatul independent Veacelsav Valico, promite că va putea face în așa fel ca toți deputații din Parlament să lucreze și să-și îndeplinească promisiunile. Declarații în acest sens au fost făcute la cea de-a cincea dezbatere electorală din seria „Analizăm Cererea și Oferta electorală-2021”, desfășurate de Agenția de presă IPN.

Candidatul independent Veaceslav Valico, a menționat că este singurul candidat independent în actuala cursă electorală. El spune că și-a dedicat zece ani din viață pentru lupta pentru drepturile cetățenilor. Nu a luptat pentru că era politician, nu pentru că era funcționar, nu pentru că îi plăteau, dar a luptat pentru că credea în aceea că în țară trebuie să fie dreptate. Candidatul independent spune că a luptat pentru producătorii agricoli din nordul Moldovei în 2014 nu pentru că avea mere și grădini, dar pentru că oamenii au avut de suferit și cereau ajutor. „Am luptat pentru alimentația publică și pentru HoReCa. Am luptat pentru afaceri pentru că și eu sunt om de afaceri și am văzut câtă suferință a fost în perioada anului 2019, când oamenii de afaceri erau plasați în pușcărie pentru motive inventate. Sunt cel care merge în Parlament pentru a face ca 100 de deputați să lucreze, și cel mai important, să-și îndeplinească promisiunile care ei acum le dau oamenilor”, a spus el.

Veaceslav Valico spune că merge în alegeri sub simbolul electoral „Împotriva tuturor mincinoșilor” (Против всех лжецов). Potrivit lui, de această dată, nu e cazul ca buletinul de vot să fie deteriorat, dacă oamenii s-au dezamăgit în toți pretendenții la funcția de deputat, pentru că o asemenea persoană dezamăgită vine în campania electorală pentru ca cetățenii să aibă ocazia de a vota „împotriva tuturor mincinoșilor”. Candidatul independent vine în alegeri cu sloganul: „Кто к нам с граблями придёт тот с граблями и получит”, deoarece, în opinia sa, grebla a devenit simbolul campaniei electorale din 2021, pentru că acum toate partidele politice își scot greblele și le ascund după promisiunile lor, după mesajele lor, după doctrinele lor mincinoase. „Noi trăim în acest haos, nimeni nu ne-a capturat timp de 30 de ani, nu au fost lovituri de stat miliare. Oamenii care își bat joc de noi au intrat în parlament pe umerii noștri. Până astăzi nimic nu s-a schimbat, cei care ne furau, cei care ne mințeau, doar puțin și-au schimbat culorile și iarăși merg cu minciuni pentru ca cetățenii iarăși, intrând în cabina de vot, să calce pe aceleași greble”. Veaceslav Valico a îndemnat ca la 11 iulie oamenii să nu mai facă aceleași alegeri greșite și să voteze „candidatul independent Veaceslav Valico”.

Președintele Partidului Regiunilor din Moldova, Alexandr Kalinin, a precizat că conduce Partidul Regiunilor din 2016. El califică acest partid ca fiind singurul partid politic în ultimii 30 de ani care stă la straja păstrării statalității Republicii Moldova, la straja păstrării identității naționale a tuturor cetățenilor Republicii Moldova, indiferent de limba vorbită. Partidul optează ca limba rusă să devină a doua limbă de stat. Potrivit liderului partidului, limba moldovenească este limba de stat și toți cetățenii care sunt pe teritoriul Republicii Moldova în calitate de oaspeți, ca locuitori, ca cetățeni, trebuie să respecte Constituția și să numească „limba de stat moldovenească”. Acesta a îndemnat alegătorii să analizeze toți concurenții electorali, menționând că sunt aceleași fețe care își schimbă culoarea, fularul, chipiul, dar ei rămân aceiași. El a mai spus că timp de 20 de ani a rezolvat toate problemele cetățenilor care apăreau, nu doar economice, politice, de migrațiune, fiind mereu la legătură cu ei.

Având în vedere că Partidul Regiunilor se pronunță pentru păstrarea statalității Republicii Moldova, sloganul acestuia este „Nu suntem de stânga, nu suntem de dreapta, suntem normali” (Мы не левые, мы не правые, мы нормальные). În opinia lui Alexandr Kalinin, sunt normali anume acei cetățeni care vor să-și păstreze statul și statalitatea. Acesta s-a adresat către cetățeni spunându-le că cel mai important pentru ei acum la 11 iulie este păstrarea statalității. Dacă acest lucru nu va fi făcut, maximum în 4 ani nu va mai fi statul Republica Moldova. „Noi nu vom putea veni acasă la pământul natal și mândri să spunem că suntem moldoveni. Partidul Regiunilor este pentru aceea ca voi liniști, în toate țările lumii, să scoateți pașaportul cetățeanului Republicii Moldova și să vă mândriți că sunteți moldovean. Tot ce depinde de noi, de Partidul Regiunilor, posibil și imposibil, vom realiza”. Programul Partidului include un spectru larg de domenii: politic, economic, umanitar, social, sănătate, pensii etc. Liderul Partidului declară că nu este obișnuit să dea promisiuni deșarte, dar întotdeauna a mers către scopul propus. Ajungând în Parlament, Partidul Regiunilor va colabora cu fiecare deputat care va susține programul Partidului Regiunilor. „Doctrina Partidului este păstrarea statului Republica Moldova, fără să aibă o doctrină clar definită”, a spus Alexandr Kalinin.

La alegerile parlamentare din 11 iulie, candidatul independent Veaceslav Valico se va regăsi pe buletinul de vot cu numărul 23, iar Partidul Regiunilor din Moldova sub numărul 18.

La cea de a șasea dezbatere electorală IPN, care va avea loc marți, 6 iulie, cu începere de la ora 11.15, au fost invitați concurenții electorali: Partidul Politic „Puterea Oamenilor”, Partidului Politic „Partidul Acțiunii Comune — Congresul Civic” și Partidul „Patrioții Moldovei”.

Agenția IPN desfășoară dezbaterile electorale cu sprijinul Fundației germane Hanns Seidel, în cadrul ciclului de dezbateri „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.