Pentru orice stat democratic, o societate civilă puternică e un element necesar, ambasador

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, se declară consternat de atacurile dure, nefondate și rău-intenționate lansate la adresa societății civile și a mass-media independente din Republica Moldova. Reacția vine în contextul lansării cărții deputatului socialist, Bogdan Țîrdea și al declarațiilor făcute de parlamentar, transmite IPN.

„Pentru orice stat care se consideră democratic și modern, o societate civilă puternică și vibrantă, precum și mass-media independente sunt elemente necesare, care asigură progresul, dezvoltarea și transparența, și împuternicesc cetățenii. În Republica Moldova, organizațiile neguvernamentale aduc multe beneficii pentru toți cetățenii țării, în fiecare zi. Ele sunt parteneri importanți pentru autoritățile de la toate nivelurile, care ar trebui să fie deschise și incluzive față de partea activă a societății, în interesul oamenilor și pentru viitorul lor”, precizează oficialul.

Peter Michalko mai menționează că astfel de atacuri ridică semne de întrebare serioase față de angajamentul politic de a sprijini un mediu favorabil dezvoltării societății civile, care este o parte esențială a implementării Acordului de Asociere UE-Republica Moldova.

Deputatul Partidului Socialiștilor Bogdan Țîrdea a lansat o carte, intitulată: „Societatea civilă în Republica Moldova: Sponsori. ONGcrație. Războaie culturale”. Potrivit autorului, „rețeaua de ONG-uri a devenit o caracatiță, care s-a infiltrat în toate ramurile puterii, mass-media și domeniul științific”. Acesta mai spune că au fost analizate documente care arată cine finanțează aceste organizații, când, cât și cui îi sunt transferate milioane de euro și dolari pentru a denigra anumiți politicieni, partide și pentru a-i susține pe alții. În carte sunt vizate mai multe fundații, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, SUA și UE.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.