Pensiunea din Holercani ar putea fi privatizată, iniţiativă legislativă

ÎS „Pensiunea din Holercani”, aflată la bilanţul Cancelariei de Stat, ar putea fi privatizată. O iniţiativă legislativă în acest sens a fost înregistrată la Biroul Permanent al Parlamentului de către deputatul Partidului Liberal Democrat, Grigore Cobzac, transmite IPN.

Parlamentarul menţionează în nota informativă a proiectului că nu există argumente convingătoare pentru a menţine acest patrimoniu în proprietatea statului. Din contra, din punct de vedere economic, întreprinderea înregistrează pierderi financiare.

Potrivit lui, pentru anii 2012-2015 costurile de întreţinere, inclusiv modernizări şi reparaţii, au constituit 25,2 milioane de lei. Acoperirea acestor cheltuieli din alte surse decât banii publici au fost în mărime de 5,8 milioane de lei. Diferenţa de 19,4 milioane de lei s-a finanţat din bugetul de stat şi din contractele de comodat şi servicii cu plată acordate Preşedinţiei, Guvernului, Parlamentului, Băncii Naţionale, Procuraturii Generale etc.

Liberal-democratul punctează că nu există justificări în favoarea cheltuielilor din banii publici, iar dacă serviciile procurate sunt pentru angajaţii instituţiilor publice respective, atunci acestea sunt ilegale. Grigore Cobzac este de părere că procurarea serviciilor de protocol nu este raţională, mai ales în condiţii de criză.

Potrivit autorului, implementarea legii propuse va exclude alocarea banilor publici pentru activităţi mai puţin prioritare, iar statul va fi scutit de activităţi ce nu îi sunt fireşti, cele de business. În proiectul de lege se menţionează că Pensiunea din Holercani nu poate fi vândută ca şi complex patrimonial unic, iar venitul obţinut din comercializarea imobilelor urmează să fie transferat în bugetul de stat.

La bilanţul ÎS „Pensiunea din Holercani” sunt înregistrate terenuri cu o suprafaţa de peste 65 de ha, 18 vile, 4 căsuţe, 2 hoteluri, mai multe blocuri administrative şi tehnice.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.