Peisaje urbane ale artistei Valentina Brâncoveanu sunt expuse la Biblioteca Națională

Peisaje urbane ale Chișinăului, semnate de Valentina Brâncoveanu, sunt expuse la Biblioteca Națională ca parte a programului Nocturnei Bibliotecilor  2022, transmite IPN. Expoziția cu genericul: „Peisaje urbane din Chișinăul de ieri și de azi” cuprinde picturi în ulei. Valentina Brâncoveanu s-a născut în Chișinău și motivele au fost inspirate din locurile copilăriei. „M-am născut cu dragoste de Chișinăul vechi”, a menționat artista. 

Elena Pintilei, directorul Bibliotecii Naționale, a remarcat că expoziția vine în preajma Zilei Chișinăului, atunci când chișinăuienii încearcă să pună în valoare tot ce este mai frumos în oraș atât sub aspect cultural, cât și istoric. Această expoziție cuprinde nu doar peisajele Chișinăului vechi. Este Chișinăul de ieri și de astăzi, florile din Chișinău, străzile din Chișinău, gardurile, casele, clădirile. „Culorile ei calde și pline de lumină ne încălzesc privirea, ne încălzesc sufletul și se creează această sinergie între carte, lectură și artele într-o bibliotecă”, a remarcat directorul Bibliotecii Naționale.

Elena Pintilei a mai spus că semnificația acestei expoziții este de mare valoare pentru istoria patrimoniului material din Republica Moldova, în special cel ce ține de arhitectura Chișinăului vechi, fiindcă Valentina Brâncoveanu reușește să imortalizeze ceea ce este pe cale de dispariție.

Ion Moraru, maestru în artă, a spus că Valentina Brâncoveanu este devotată Chișinăului și transmite acest mesaj prin lucrările sale. „Expoziția ne leagă de rădăcini, ne impune să nu uităm cine suntem și de unde am pornit”. Picturile protagonistei emană un pozitivism nemaipomenit și ne ajută să uite de probleme existente, a mai spus artistul.

Expoziţia poate fi vizitată până pe 30 decembrie în blocul central al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.