Pe cine vrea să “poarte de nas” Rusia

Pe cine vrea să “poarte de nas” Rusia

Moscova vede în Moldova doar o singură alianţă PD-PCRM, care poate fi creată de “arhitecţii politici ruşi” şi fără dorinţa liderilor PD-ului.

Vizita la Chişinău a Şeful administraţiei Prezidenţiale de la Moscova, Serghei Narîşkin, s-a dorit să fie un mister pentru presa de la Chişinău. Faptul că presa de la Chişinău a aflat despre vizita acestuia se datorează profesionalismului jurnalistic. Este clar că, la fel ca şi Uniunea Europeană sau SUA, Rusia face tot posibilul pentru a crea o guvernare confortabilă  în Republica Moldova. Cert este că această guvernare este una pro rusă. Cât nu ar vorbi despre o eurointergare regional, guvernarea de la Moscova este dispusă să găsească sau să “nască” la Chişinău aliaţi care nu ar şovăi şi nu ar face încercări să stea cu fundul pe două scaune.

În planurile Rusiei nu se încadrează categoric Partidul Liberal. Aici este totul clar, nici Mihai Ghimpu, politician principial, nu şi-ar trăda electoratul.

Cel puţin oficial, după cum relatează presa, Serghei Narîşkin nu se va întâlni cu liderii Partidului Liberal Democrat din Moldova. Probabil din cauza că acest partid a ridicat pe scut valorile europene pe care au pus accentul în toate campanile electorale, mizând pe dorinţa moldovenilor de a pleca în Europa fără vize.

Dacă e să ne referim la Partidul Democrat, este evident susţinerea din partea Moscovei, chiar dacă Marian Lupu se face “mort în păpuşoi”. Chiar şi faptul infirmat de Ambasada Rusiei la Chişinău că oficialul rus a fost cazat în unul din cele mai luxoase numere ale hotelului Nobil vorbeşte de la sine. În plus Partidul Democrat are şi un acord de parteneriat cu guvernarea de la Moscova. Deci această componentă convine perfect Federaţie Ruse.

La fel ca şi Partidul Comuniştilor din Republica Moldova. Chiar dacă a devenit exagerat de agresiv, liderul acestui partid are un vector pro rus.

Deci alianţa între PD şi PCRM convine perfect Moscovei, indiferent ce bonusuri sau sancţiuni vor primi aceste partide de la electoratele sale, care practic se suprapun. În plus, PCRM deschis a spus că “îl vor” doar pe Marian Lupu, chiar dacă PD se eschivează de la o poziţie fermă pro sau contra PCRM. În aceste condiţii misiunea lui Serghei Narîşkin nu pare a fi una imposibilă. Cert este că aceasta o vom afla în următoarele săptămâni de până la sfârşit de an.

Anna Ţurcanu

 

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.