PDM cheamă partidele parlamentare la dialog

Partidul Democrat cheamă partidele politice parlamentare – Partidul Socialiștilor și Blocul ACUM – la dialog „pentru deblocarea crizei politice profunde în care a ajuns Republica Moldova”. Anunțul a fost făcut luni, 10 iunie, de către vicepreședintele Partidului Democrat, Andrian Candu, în cadrul unei conferințe de presă, transmite IPN.

Potrivit democratului, din partea PDM la discuții nu vor fi delegate persoane din conducere, ci o echipă alcătuită de membri de rangul doi, în frunte cu Vladimir Cebotari. Andrian Candu a menționat că Vladimir Cebotari va lua legătura cu reprezentanții fracțiunilor parlamentare pentru a stabili ora, locul și componența grupurilor care se vor prezenta la întrevedere. Întâlnirea ar putea avea loc la Parlament, într-o sală de ședințe, dar nu și în plenul Parlamentului.

Vicepreședintele PDM susține că este necesar un dialog politic pentru ieșirea din criză, pentru că soluții juridice sunt puține sau chiar nu există deloc. Potrivit lui, deciziile Curții Constituționale din ultimele zile, indiferent dacă sunt pe plac sau nu, nu se revizuiesc și nu pot fi anulate. Și aceasta pentru că, potrivit lui Candu, CC este singura autoritate care interpretează Constituția, legea supremă în stat. În context, Andrian Candu a îndemnat instituțiile și funcționarii de stat să respecte deciziile Curții, pentru că în caz contrar pot fi sancționați.

Politicianul spune că venirea la putere și plecarea în opoziție trebuie să aibă loc pe cale democratică și legală, nu abuzivă și ilegală. De aceea, PDM vrea alegeri parlamentare anticipate, pentru că „cetățeanul merită să aleagă cine trebuie să fie la putere și cine în opoziție”. Totodată, el spune că Partidul Democrat, la ora actuală, nu este la putere în deplinătatea cuvântului, pentru că Guvernul Filip este un guvern interimar.

Întrebat referitor la demiterile din cadrul ședinței Guvernului condus de Maia Sandu, Andrian Candu a spus că „acest guvern este nelegitim, ilegal și că a încălcat o serie de legi și norme legale”. Cât despre numărul mare de polițiști, dislocat în preajma Guvernului, Andrian Candu a spus că acest lucru s-a făcut în contextul „unei perioade vulnerabile”.

Comentând cele trei scenarii pentru perioada următoare, expuse de președintele Igor Dodon, democratul le-a calificat ca fiind „stupide”, „declarații care vin să-l victimizeze sau să incite spiritele”. Acesta i-a solicitat lui Igor Dodon să fie mai responsabil în declarații.

Dvs. folosiți o componentă de ADS Blocker.
IPN e menținut din publicitate.
Susțineți presa liberă!
Unele funcționalități pot fi blocate, vă rugăm să dezactivați componenta de ADS Blocker.
Mulțumim pentru înțelegere!
Echipa IPN.